Home » Politika » Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru

KOTOR – Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”, biće održan danas u Kotoru, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan

Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je najavljeno samit počinje u 9.30 časova, a domaćin je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajena.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u posljednjih nekoliko mjeseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Na samitu u Tirani razgovaralo se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o “zelenim koridorima”, odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dvije milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Nezavisne novine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*