Home » Sve vijesti » Privredni kriminal pojeo 41,4 miliona KM

Privredni kriminal pojeo 41,4 miliona KM

Banjaluka – Materijalna šteta pričinjena privrednim kriminalom u Srpskoj tokom prošle godine iznosila je 41,41 milion maraka i manja je za 92,83 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Uprkos drastičnom padu, obim štete je bio, ipak, veći za 13,17 miliona KM u odnosu na 2014. godinu.

Načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Miljanović kazala je da materijalna šteta nastala izvršenjem krivičnih djela privrednog kriminala u 2016. iznosi 41,41 milion, dok su počinioci tih krivičnih djela ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 37,19 miliona KM.

– Otkrivena su i prijavljena 744 krivična djela privrednog kriminala, što je za tri odsto više nego u 2015. godini, kada su evidentirana 722 ovakva djela. Tužilaštvima je podneseno 508 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 664 lica. Broj podnesenih izvještaja u 2016. je u odnosu na prethodnu godinu veći za 2,6 odsto, a lica za 5,6 odsto – kazala je Miljanovićeva.

Naglasila je da su najbrojnija krivična djela privrednog kriminala u 2016. godini bila skidanje ili povreda službenog pečata, nesavjestan rad u službi, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, poslovna prevara, falsifikovanje novca i pronevjera.

Jedan od razloga za znatan pad štete privrednog kriminala jeste i taj što su 2015. godinu obilježili slučajevi Balkan investment banka i Bobar banka u kojima je pričinjena višemilionska šteta. MUP RS je u novembru 2015. podnio Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv 21 osobe osumnjičene da su oštetile Balkan investment banku za više od 56 miliona KM. Policija je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj protiv četiri osobe koje su osumnjičene za zloupotrebe u Bobar banci u vrijednosti od oko deset miliona KM.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac rekao je da se teško u ovom slučaju izjasniti da li je i za koliko privredni kriminal smanjen.

– Protiv privrednog kriminala možemo se boriti, ali ga ne možemo iskorijeniti i ne postoji država na svijetu gdje on nije prisutan, pa i u onoj najmanjoj mogućoj mjeri. Riječ je o faktoru koji dominira svakim društvom – rekao je Radivojac.

Naglasio je da su dva bitna procesa u kontrolisanju i smanjenju privrednog kriminala, a to su pojednostavljivanje čitavog sistema, od finansijskog poslovanja do nadzora, a nakon toga kontrola tog sistema.

– Kod nas je sve komplikovano jer imamo više propisa koji su različiti i neusaglašeni pa se dešava da imamo kontradiktorne odredbe dva ili više zakona. Ako uspijemo da pojednostavimo sistem, mislim da možemo imati bolje rezultate i u borbi sa privrednim kriminalom – naveo je Radivojac.

Šteta od privrednog kriminala (miliona KM)

2016. – 41,41

2015. – 134,24

2014. – 28,24

Najčešća krivična djela privrednog kriminala u 2016. godini

218 – Skidanje službenog pečata            

69 – Nesavjestan rad u službi                          

64 – Zloupotreba službenog položaja     

60 – Poslovna prevara                                        

55 – Falsifikovanje novca                      

54 – Pronevjera

Glassrpske

One comment

  1. Krimos sa značkom

    Aaaa hapsite za dzoint!
    1.3.1.2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*