Templates by BIGtheme NET
Home » Sve vijesti » Zbog neizdavanja fiskalnih računa Poreska uprava RS zapečatila 517 radnji

Zbog neizdavanja fiskalnih računa Poreska uprava RS zapečatila 517 radnji

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u 2018. godini izvršili ukupno 3.625 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.549 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.109.750 maraka.
U tom periodu za 517 poreskih obveznika izrekli su mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa u 2018. godini privremeno zatvoreno na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Banjoj Luci i to ukupno 118 objekata. 

Kada je u pitanju broj privremeno zatvorenih objekata po ostalim područnim centrima Poreske uprave RS, godišnji podaci pokazuju da su na teritoriji PC Istočno Sarajevo privremeno zatvorena 82 objekta, na području PC Doboj 79, zatim na području PC Bijeljina 78, PC Prijedor 63, PC Zvornik 60, a na teritoriji PC Trebinje je u 2018. godini privremeno zatvoreno 37 objekata na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Poreska uprava RS je i u toku 2018. godine u dva navrata, provela promotivnu medijsku kampanju “Korak poduzmi, račun uzmi'”koja je sprovedena na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS. Tada je pored preventivnog djelovanja kroz promotivne video spotove, radio džinglove, edukativne tekstove i poruke u štampanim i elektronskim medijima u okviru ove kampanje bio i pojačan rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, a koji su kontrolisali poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge. Inače, inspektori Poreske uprave RS će kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kontinuirano vršiti i u 2019. godini. 

“S ciljem preventivnog djelovanja, a što je i smisao kampanje koju provodimo, naglašavamo da je važno promjeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje…. Borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa”, kažu iz PU RS. 

Naglašavaju da neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da je poslovanje poreskih obveznika nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. 

“Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo spriječava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga. 
Poreska uprava RS ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS”, saopćeno je iz ove institucije.

Klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*