Home » Sve vijesti » (VIDEO) Kusturica pruzeo trebinjski bioskop, opozicija nezadovoljna

(VIDEO) Kusturica pruzeo trebinjski bioskop, opozicija nezadovoljna

Emir Kusturica, ponovo je glavna tema među Trebinjcima i to zbog odluke gradskih odbornika da mu ustupe novi, multipleks bioskop u gradu.

Dok zagovornici tvrde da će kulturna scena u Trebinju biti na dobitku, protivnici pitaju gdje je proslavljeni režiser bio prije renoviranja Kulturnog centra, kad su se filmovi prikazivali sa projektora starog skoro pola vijeka.

Gradonačelnik tvrdi da se u pismu namjere, Kusturičino privredno društvo Lotika, obavezalo da će izgraditi još dvije bioskopske sale, a nakon isteka desetogodišnjeg ugovora, multipleks bioskop biće vraćen gradu.

“Mi imamo benefit što nam uzimaju jednog radnika i što nam je ušteda u budžetu grada 20.000 maraka godišnje i veliku korist od multipleks bioskopa. I to će na kraju krajeva biti veoma pozitivna stvar ne samo za Trebinje, nego i za Hercegovinu”, rekao je gradonačelnik Grada Trebinja Luka Petrović.

“Možemo postaviti pitanje, da li je komercijalizacija u ostalim gradovima i opštinama RS donjela dobro ili ipak da pitamo zainteresovane za ovakve vrste aranžmana gdje su bili prije rekonstrukcije Kulturnog centra”, rekao je Zoran Anđušić, odbornik PDP-a.

Najveću zamjerku opoziconari imaju na raspodjelu prihoda. Naime, predviđeno je da dvije trećine novca od prodaje ulaznica dobije Lotika, a Kulturnom centru ostaje trećina, plus troškovi održavanja. Kulturnjaci, zasad, ne bi o zamjerkama. Bioskopske sale, pored novog vlasnika, i dalje će, kažu, ostati njima na raspolaganju.

“Bioskopsku salu mi zadržavamo u potpunoj upotrebi, osim za projekciju filmova, koja bi išla u popodnevnim časovima, a sve kongresne ili neke vrste seminarskih aktivnosti Kulturni centar može da održava i u bioskopskoj sali”, rekao je Miljan Vuković, urednik za kulturna dešavanja u Kultrunom centru.

Gradski oci se uzdaju i u veliko ulaganje koje je Kusturica najavio u pismu najmere, a radi se o milion i dvjesta hiljada maraka, iako opozicionari i tu imaju zamjerku, jer tvrde da nije precizirano u kom periodu ta investicija može da se očekuje.

Ono što se očekuje je da će dvije nove, bisokopske sale biti izgrađene u naredna tri mjeseca. Za razliku od dosadašnje – sedmične, projekcija filmova planirana je svakodnevno.

ATV

One comment

  1. Pozitivno je da neko kao što je Kusturica, obrazovan, kulturan, a još i svjetski čovjek umjetnosti, preuzme brigu o našem bioskopu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*