Home » Politika » PREVIRANJA U SDS Govedarici NE CVETAJU RUŽE, mogao bi da “pleše” samo pola leta

PREVIRANJA U SDS Govedarici NE CVETAJU RUŽE, mogao bi da “pleše” samo pola leta

Predstojeća Izborna skupština SDS mogla da bi da dovede do novih dramatičnih promena na čelu te stranke, saznaje „EuroBlic“.

Naši izvori iz vrha SDS tvrde da aktuelnom stranačkom šefu Vukoti Govedarici, otkako je u oktobru prošle godine preuzeo kormilo od Mladena Bosića, na toj poziciji „ne cvetaju ruže“. Štaviše, ističu da bi Govedarica na izbornoj skupštini SDS, koja bi trebalo da bude održana najkasnije u maju, vrlo lako mogao da bude smenjen nakon samo pola godine svog predsednikovanja.

Kao najozbiljniji i jedini kandidat za predsedničku fotelju spominje se Mirko Šarović.

Mirko Šarović

Foto: D. Božić / RAS Srbija

– Značajan broj članova glavnog odbora i visokih stranačkih funkcionera smatra da se Govedarica, najblaže rečeno, nije snašao na novoj poziciji. Unutarstranačke turbulencije i netrpeljivosti između pojedinaca iz vrha partije, koje je Mladen Bosić nekako uspevao da drži pod kontrolom sve do teškog izbornog poraza u oktobru prošle godine, Govedarica za protekla tri meseca na čelu SDS nije uspeo da neutrališe, niti je na bilo koji način stabilizovao stanje u žestoko uzdrmanoj partiji – tvrde naši sagovornici.

Ističu da se upravo zbog toga u stranačkim kuloarima sve češće poteže priča da je izbor Govedarice za Bosićevog naslednika, zapravo, predstavljalo samo „prelazno rešenje“ te da bi upravljanje najvećom opozicionom partijom trebalo poveriti nekom sa mnogo većim političkim iskustvom.

Mladen Bosić, Mićo Mićić i Mirko Šarović

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Stranačka struja, koja je uoči održavanja lokalnih izbora predvidela težak poraz SDS i Bosićev odlazak sa čela stranke, maksimalno je angažovana na tome da potpredsednika SDS Mirka Šarovića privoli na predsedničku kandidaturu. Iako se u nekim ranijim kombinacijama za Bosićevog naslednika pominjao i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine je posle poraza od Bosića na stranačkim izborima u maju 2015, po svemu sudeći, odlučio da definitivno izađe iz te priče – tvrde naši sagovornici.

Predsednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević za „EuroBlic“ potvrđuje da bi Izborna skupština stranke trebalo da bude održana najkasnije do kraja maja. Međutim, on tvrdi da se na skupštini neće raspravljati o poverenju Vukoti Govedarici.

Milan Miličević

Foto: Siniša Pašalić

– Na prošlogodišnjoj vanrednoj Izbornoj skupštini izabran je novi predsednik SDS. To pitanje je završeno, a sada nam slede unutarstranački izbori koji su već počeli u pojedinim opštinskim odborima. Promena na čelu stranke neće biti, ali će biti određenih novina na drugim stranačkim nivoima – kaže Miličević.

Nešković: Nastavak Bosićeve politike

Politički analitičar Radomir Nešković takođe ocenjuje da se Bosićev naslednik na mestu šefa najveće opozicione partije u RS, kako kaže, nije najbolje snašao na toj funkciji.

– Ne verujem da je Govedarica sposoban da napravi promene u SDS koje bi predstavljale otklon od politike Mladena Bosića, iako je ta politika SDS i dovela u stanje u kome se danas nalazi. SDS je prepun raznih interesnih grupa i lobija koje, koliko vidim, Govedarica nema nameru da dira – ocenio je Nešković.

Blic.rs/Boris Knežević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*