Home » Sve vijesti » Ni niske temperature nisu ga oterale u ZIMSKI SAN: Medved OČISTIO košnice u Trebinju

Ni niske temperature nisu ga oterale u ZIMSKI SAN: Medved OČISTIO košnice u Trebinju

U potrazi za hranom nakon velikih suša i požara ovog leta, medvedi su stigli i na dno Popovog polja. Iako je druga polovina novembra, a jutarnje temperature u Hercegovini niske, medo se još nije povukao u jazbinu, jer, očito, nije nakupio dovoljno zaliha za zimski san.

Meštani Dodanovića, jednog od poslednjih sela u Popovom polju, kažu da nikada nisu videli medveda u svom kraju, a posebno ne da tako blizu dođe naselju.

 – Komšija je pre neko jutro isterao ovce i video da su dve košnice uništene, a jedna oborena kod jednog pčelara koji živi u gradu. Obavestio ga je, a vlasnik košnica je došao da vidi o čemu se radi. Nije mogao verovati da je medved potpuno „očistio“ košnicu, bolje nego što to rade pčelari kad vade med – priča jedna od najstarijih meštanki ovog sela.

Ona kaže da se dogodilo i još nešto neobično o čemu se prepričava u ovom kraju.

– Vlasnik je nekoliko sati proveo u pčelinjaku u automobilu parkiranom pored, čekajući hoće li se medved ponovo pojaviti. Kad mu je postalo hladno, komšija ga je pozvao na čaj, i dok su popili čaj i zagrejali se, medved je uništio još dve košnice – navodi ova starica.

Seljani Dodanovići u šali kažu da je i medved odnekud posmatrao gazdu i čekao ga da ode, da u miru završi svoj posao.

Medvedi su se ove jeseni naneli velike štete gatačkim pčelarima, a u jesen su stigli i u trebinjski kraj, gde su ne samo uništavali košnice i jeli med, nego dolazili i do kućnih dvorišta i napadali stoku, kao što je nedavno bio slučaj u selu Orovcu kod Trebinja. 

Blic.rs/Dubravka Čolović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*