Home » Sve vijesti » U Trebinju počinje Samit energetike

U Trebinju počinje Samit energetike

“Samit energetike Trebinje 2022” /SET/ počinje danas u Trebinju i okupiće gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona, a na otvaranju će biti predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.Sajam energetke Trebinje - Foto: RTRSSajam energetke TrebinjeFoto: RTRS

Samit će okupiti gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona, a na otvaranju će biti predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Teme Trećeg samita su dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji bezbjednosti snabdijevanja.

– Imajući u vidu da će SET 2022 na jednom mjestu okupiti gotovo sve najznačajnije kompanije iz energetskog sektora regiona, to će biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezentacije proizvoda i dostignuća – navodi se u saopštenju SET-a.

Otvaranju će, pored premijera Viškovića, prisustvovati ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Samit će trajati do petka, 18. marta, a na skupu će u deset odvojenih panela učestvovati oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

Na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama /ETS/, energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Prvog dana biće održan panel “Putevi i dinamika tranzicije elektroprivreda u regionu”.

– Imajući u vidu složenu situaciju evropskog energetskog i finansijskog sektora, panel će biti idealna prilika da se čuje da li se zacrtani planovi mijenjaju i kako će se sve odraziti i na regionalni elektroenergetski sektor – navodi se u saopštenju SET-a.

Na panelu će govoriti generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, član uprave “Hrvatske Elektroprivrede” Petar Sprčić, generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Admir Andelija, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne” Drago Bago.

Govornik će biti i direktor sektora za strategiju “Elektroprivrede Srbije Aleksandar Јakovljević”, predsjednik Odbora direktora “Elektroprivrede Crne Gore” Milutin Đukanović, direktor za razvoj i investicije “ESM S Makedonija” Blagoj Gajdardžiski i direktor “HSE Slovenija” Viktor Vračar.

Samit će biti održan u organizaciji “Elektroprivrede Republike Srpske”, grada Trebinja i preduzeća “SET” Trebinje.

Pokrovitelji ovogodišnjeg trodnevnog samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i “Elektroprivreda Crne Gore”.

RTTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*