Home » Sve vijesti » U BiH razbijena velika kriminalna grupa

U BiH razbijena velika kriminalna grupa

U Bosni i Hercegovini je, uz pomoć Evropola, identifikovana i razbijena velika kriminalna grupa povezana sa trgovinom droge i oružja, pranjem novca i korupcijom.

Kako se navodi, tokom operacije je uhapšeno 38 osumnjičenih u BiH, jedna osoba je uhapšena u Njemačkoj nakon čega je izručena, zaplijenjeno je 300 kilograma kanabisa, kao i nekretnine i gotovina u ukupnoj vrijednosti od preko šest miliona evra.

Istraga, koja je pokrenuta 2021. godine, fokusirala se na aktivnosti kriminalne grupe koja se, uglavnom, bavi proizvodnjom i trgovinom droge na Zapadnom Balkanu, u Evropskoj uniji i Јužnoj Americi.

Dodaje se da su važni tragovi otkriveni operativnom analizom šifrovanih komunikacija.

– Evropol je podržao nacionalne vlasti u razvoju njihovih istražnih aktivnosti tako što im je pružio važne uvide dobijene iz komunikacije osumnjičenih putem šifrovanih aplikacija ANOM i SkiEC – navodi se u saopštenju.

Iz Evropola ističu da su operaciju podržavali od njenog početka, kao i da su omogućili razmjenu informacija, kao i koordinisane operativne sastanke.

Paralelna operativna analiza Evropola, dostavljena u obliku obavještajnih paketa, rasvijetlila je posljedice i uticaj kriminalne mreže.

Pored toga, Evropol je podržao lokalne vlasti tako što je angažovao stručnjake na terenu kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u realnom vremenu.

ATV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*