Home » Sve vijesti » I SVETI TRIFUN JE DAN LJUBAVI: Evo šta pravoslavni svetac deli sa svetim Valentinom 14. februara

I SVETI TRIFUN JE DAN LJUBAVI: Evo šta pravoslavni svetac deli sa svetim Valentinom 14. februara

Sve je češći trend mladih u Srbiji da 14. februara proslavlja Dan zaljubljenih, iako se tog datuma po pravoslavnom kalendaru tradicionalno obeležava sveti Trifun.

Ono što ne znaju mnogi koji slave dan zaljubljenih jeste da se i sveti Trifun obeležava kao dan u kom se slavi ljubav. Evo i kako! Osim što se smatra zaštitnikom vinogradara i čuvarem useva od nepogoda i štetočina, sveti Trifun je i zaštitnik iskrene ljubavi svih hrišćana.

Običaj je, zato, da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom onoj osobi do koje nam je u životu stalo. Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi tj. partneru, bilo bi idealno da ga obeležite uz neko vino i tako ujedno proslavite našeg zaštitnika vina i vinograda.

Evo priče koja još od davnina postoji u našem narodu i koja potvrđuje tvrdnju o svetom Trifunu kao zaštitniku iskrene i čiste ljubavi:

Prema jednoj narodnoj priči, veliki grešnik Trifun, koji je na duši nosio 99 ljudi koje je bezočno ubio, osuđen je na božju kaznu. Legenda kaže da je kazne mogao biti oslobođen kad prolista vrbov panj. Trifun je gajio bostan i svakom prolazniku po toj kazni davao po lubenicu. Međutim, kad se jednog dana neki prolaznik, žureći, nije osvrnuo na Trifuna i njegov poklon, Trifun pojuri za njim i vrlo besan i uvređen, udari ga lubenicom i ubije. Očajan jer je ubio stotog čoveka, vrati se, kad ono – Panj prolistao! Naime, čovek koga nije mogao da zaustavi hitao je da pokudi devojku pred udajom. A to je, po narodnom shvatanju, neoprostiv greh, te se ovo ubistvo Trifunu nije moglo uzeti za zlo. Time su mu sva prethodna nedela oproštena.

Pravoslavna crkva svetog Valentina proslavlja 30. jula po starom, odnosno 13. avgusta po novom kalendaru s još jednom razlikom da se ovaj svetitelj u pravoslavnoj crkvi ne proslavlja kao zaštitnik zaljubljenih.

Ipak, u Srbiji je najviše onih koji će Trifundan proslaviti sa svojim najmilijima, kao krsnu slavu, i na taj način podeliti sveopštu ljubav sa svakim dragim gostom. A vi, koji niste svečari i ne idete u goste, imate idealan povod da nekoga podsetite koliko ga volite!

Kurir.rs/Opanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*