Home » Sve vijesti » Zbog majčinog prokletstva muškarci kraće žive: Žene su neuništive

Zbog majčinog prokletstva muškarci kraće žive: Žene su neuništive

Istraživači su otkrili da su muškarci definitivno slabiji pol, a da su žene jake kao stijena i to zbog ovoga.

Istraživač Neil Gemel sa Univerziteta Otago u Novom Zelandu nakon desetogodišnjeg je istraživanja došao do konačnog zaključka: muškarci su, a ne žene, slabiji pol.

Teorija profesora Gemela temelji se na DNK u mitohondrijama. Oba roditelja prenose svoje gene na sljedeću generaciju, a sve štetne mutacije tokom generacija se eliminišu. Međutim, mitohondrijsku DNK prenose samo ćerke. Kada se DNK prenosi na ženu, sva DNK koja je štetna za ženu se eliminiše.

Ali, DNK koja je štetna za muškarce ostaje, tvrdi profesor. To znači da oni mogu naslijediti DNK koja je loša za njihovo srce, mozak, zdravlje mišića i nivo energije, što pomaže objasniti zašto su muškarci kraćeg životnog vijeka nego žene.

Gemel teorija, predstavljena na godišnjoj konferenciji Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Lisabonu, oslanja se na deceniju istraživanja provedenim na brojnim životinjama.

Studije pokazuju da određene vrste mitohondrijske DNK uzrokuju neplodnost i kraći životni vijek kod muškaraca, ali kod žena nemaju nikakvog efekta. Studije na ljudima pokazale su da oni sa određenom vrstom mitohondrijske DNK imaju sporije spermatozoide.

“Reč je ili o ironiji ili o velikoj evolucionoj nepravdi, no muška je plodnost zavisna o molekulu koja se nasleđuje od žene“, kaže Gemel, poručivši muškarcima da nije sve tako crno.

Razlika u životnom vijeku je samo dvije do pet godina. Nije ogromna, a i niz drugih faktora utiče na naše kraće živote, kao činjenica da muškarci ne odlaze ljekaru i skrivaju svoje probleme “teši” genetičar.

Muškarcima će možda biti utješno i što novija istraživanja ukazuju na zatvaranje razlike u prosečnoj dužini življenja među polovima, za što možemo kriviti stres, alkohol i cigarete.

(Nezavisne)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*