Home » Politika » Zastupnici u Saboru Hrvatske tražili slanje vojske na granicu: Angažman Oružanih snaga BiH političko pitanje

Zastupnici u Saboru Hrvatske tražili slanje vojske na granicu: Angažman Oružanih snaga BiH političko pitanje

Smatram da će aktivnosti koje su pokrenute u vezi s Frontexom dovesti do nekih pomaka, navodi Laketa.

Iako su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Davor Božinović i drugi zvaničnici odbacili mogućnost slanja vojske na granicu s BiH, činjenica da se o takvoj inicijativi raspravljalo u Saboru Hrvatske ponovo skreće pažnju na problem koji traje već dugo. Istina, inicijativa koju su pokrenuli zastupnici desnih opozicionih stranaka naišla je na odgovore da bi izlazak vojske na granicu s BiH poremetio odnose dviju država, ugrozio poziciju Hrvata u BiH, ali i da je pritisak migranata danas deset puta manji nego prije sedam godina.

Nema potrebe

– Redovno razmatramo informacije na sjednicama Vijeća ministara i nikakvih vanrednih situacija nema. Mislim da nema potrebe da to rade, ali ta odluka je na državnim organima Hrvatske. S predstavnicima međunarodne zajednice razgovarao sam o mogućnostima većeg priliva, u slučaju da se proširi sukob na Bliskom istoku, ali to je već hipotetičko pitanje – kazao je za “Avaz” ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Na pitanje da li nadležni organi BiH, u slučaju ponovne kulminacije migrantske krize, zbog poznatih problema s nedostatkom policajaca u GPBiH, razmatraju mogućnost slanja OSBiH na istočnu granicu države, Helez kaže da je to odluka Predsjedništva BiH.

– Takav zahtjev ministar sigurnosti bi najprije poslao meni, mi bismo procijenili mogućnosti i u kojem obliku, a Predsjedništvo bi takvu odluku moralo odobriti. Mi smo spremni, ali je to kod nas malo i političko pitanje – rekao je Helez.Advertisement0 seconds of 0 secondsVolume 0% 

Prema riječima direktora Službe za poslove sa strancima BiH Žarka Lakete, nakon oružanog sukoba dvije grupe migranata kod Subotice krajem oktobra, u kojem su poginule tri osobe, Srbija je pojačala nadzor svojih granica, pa je pritisak na BiH, ali i na Hrvatsku, posljednjih 15-ak dana značajno manji. Tako je i broj migranata u kampovima s više od 2.000 pao na oko 1.300.

Bitna saradnja

– Smatram da će aktivnosti koje su pokrenute u vezi s Frontexom dovesti do nekih pomaka i da ćemo tu imati rješenje za nedostatak dovoljnog broja pripadnika GPBiH. Srbija sada ima jedan broj službenika Frontexa. Granične policije u regionu moraju biti i tehnički opremljenije. Vrlo su bitni saradnja i korektan odnos policija država u regionu, BiH sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, jer sam primijetio da smo mi, kao BiH, najiskreniji u svemu, a da ostali zaobilaze neke istine – istakao je Laketa.

Problematičan region

– Realno, susjedi mogu pojačati nadzor svoje granice mnogo više nego što rade. Da ne govorimo ponovo o tome da nama migranti dolaze iz EU pa ponovo preko nas idu u EU. Zato neke stvari mora uraditi i sama EU, jer očito neko želi da prikaže da je ovaj dio regiona problematičan za samu Evropu. Nije. Ovo su samo posljedice, a uzroci su negdje drugo – naveo je Laketa.

Avaz.ba/Piše: Alen Bajramovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*