Home » Sve vijesti » Za digitalizaciju u poljoprivredi milion KM

Za digitalizaciju u poljoprivredi milion KM

SARAJEVO – Projekat EU4BusinessRecovery objavio je javni poziv za dodjelu ukupno milion KM bespovratnih sredstava za digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede u BiH.

FOTO: Agencije

Kroz ovaj poziv EU i Njemačka podržaće unapređenje poslovanja subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti, investicijom u alate i tehnologije koji doprinose ubrzanoj digitalizaciji preduzeća, saopšteno je iz ovog projekta.

Na javni poziv mogu se prijaviti samostalni preduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave primarnom proizvodnjom voća i povrća, sadnog materijala, vinogradarstva i maslinarstva, proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja, uzgojem žitarica, uzgojem gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, pčelarstvom.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM /bez PDV-a/ i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova, odnosno za nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa.

“Investicijama koje će se realizovati kroz ovu mjeru podrške, dodatno će se razviti ili unaprijediti korištenje digitalnih alata posebno se fokusirajući na njihov inovacijski potencijal usmjeren na postojeću zastarjelu tehnologiju i optimizaciju korištenja ograničenih resursa”, navodi se u saopštenju.

Iz ovog projekta navode da se digitalizacijom poslovnih procesa, očuvanjem i modernizacijom lanaca snabdijevanja u sektoru poljoprivrede, stvara osnova za ubrzani oporavak poljoprivrednih subjekata koji se suočavaju sa posljedicama negativnih tržišnih kretanja, te omogućava odgovor na sve kompleksnije zahtjeve tržišta.

Projektni prijedlog sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem onlajn platforme javnipoziv.undp.ba do 16. juna, a više informacija o javnom pozivu dostupno je putem veb stranice eu4business.ba.   Srna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*