Templates by BIGtheme NET
Home » Sve vijesti » Vladika Grigorije: Svima je potrebna reč koja oslobađa, mir i pomirenje među ljudima

Vladika Grigorije: Svima je potrebna reč koja oslobađa, mir i pomirenje među ljudima

Hristos, koji je radi ljudskog spasenja pretrpeo krst i smrt, očekuje da se ljudi u odnosima međusobno izgrađuju, imajući u vidu upravo njega i njegovu žrtvenu ljubav, istakao je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije istakao je i da se jednom lepom rečju ponekad sve uspostavi, kao što jedna ružna reč može sve da razori.

 

– Svima je potrebna reč koja oslobađa, ponovo uspostavlja i okreće prema bližnjima, jedne prema drugim – naglasio je vladika Grigorije u pozdravnoj besedi u Mostaru, gde je sinoć održan božićni koncert na kome je nastupila Biljana Krstić i Bistrik orkestar.

Vladika Grigorije podsetio je da se Hristos u teologiji uobičajeno naziva Sinom Božijim, Sinom čovečijim i Bogočovekom, ali se naziva i Logosom, rečju Božijom.

– Zato ću podsetiti na reči velikih otaca Crkve i njihovo bogonadahnuto umovanje, reći nešto o reči i rečima za šta sam uveren da je i te kako povezano sa tim da je Reč Božija postala čovekom. Nije li tačno da lepa, dobra, blaga reč izgrađuje, da nas oživljuje i ozdravljuje? I zar nemamo svi iskustvo toga da nas svaka ružna reč ranjava, razgrađuje, razboljeva, rastužuje i ponekad obara? -naveo je vladika Grigorije.

Vladika je napomenuo da, ako vam je do nekoga stalo, ako ga volite, pazićete na svaku izgovorenu reč.

– Zar ne bi trebalo da nam bude važno kako na sve to gleda onaj koji se zbog nas u telu rodio, pretrpeo smrt i darovao nam život, koji sve čini radi nas i radi našega spasenja? Nije li neizmerna i neizreciva njegova milost, jer nas bez obzira na naše grehe uvek iznova prima kad god iskreno izgovorimo reč molitve? Isti on nam je zapovedio da volimo i pazimo jedan drugoga, da naše odnose izgrađujemo rečima punim ljubavi. Danas u ovom gradu i ovoj zemlji, gde žive različiti narodi, sa različitim verama i kulturama, ovo podsećanje na značaj reči istovremeno je i vapaj za mirom, za pomirenjem među ljudima – poručio je episkop Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski dodao je da se pred tajnom ljubavi Božije, otkrivenoj u Logosu – reči, klanjamo u božićne dane i tu tajnu proslavljamo i u pesmama slavimo.

Srna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*