Home » Kultura » VIDEO: Premijera filma: “Crna ptica na bijelom zidu”

VIDEO: Premijera filma: “Crna ptica na bijelom zidu”

Film "Crna ptica na bijelom zidu" snimljen je u formi desetominutne filmske vinjete iz 30-tih godina prošlog vijeka, izgubljene pa pronađenje na traci u podrumu prve psihijatrijske bolnice na Balkanu, takozvane "Doktorove Kule" koja je danas dio Kliničkog Centra Beograd. Žanrovski film je psiho-horor koji za temu ima prikaz duševnih patnji. Duševnom bolesniku u bolnici pravi posjetu njegov lični demon ne bi li ga poveo u grozomorna sjećanja na počinjeni zločin. Uloge u filmu su povjerene akademskom slikaru i glumcu Stevanu Lutovcu, Tatjani Kaćanski koja se takođe pobrinula i za horor šminku i Vladimiru Kosiću. Kompletnu produkciju i postprodukciju obavio…

Review Overview

User Rating: 4.75 ( 1 votes)
0

Film “Crna ptica na bijelom zidu” snimljen je u formi desetominutne filmske vinjete iz 30-tih godina prošlog vijeka, izgubljene pa pronađenje na traci u podrumu prve psihijatrijske bolnice na Balkanu, takozvane “Doktorove Kule” koja je danas dio Kliničkog Centra Beograd. Žanrovski film je psiho-horor koji za temu ima prikaz duševnih patnji.


Duševnom bolesniku u bolnici pravi posjetu njegov lični demon ne bi li ga poveo u grozomorna sjećanja na počinjeni zločin.

Uloge u filmu su povjerene akademskom slikaru i glumcu Stevanu Lutovcu, Tatjani Kaćanski koja se takođe pobrinula i za horor šminku i Vladimiru Kosiću. Kompletnu produkciju i postprodukciju obavio je nezavisni i još uvijek neformalni Studio Simulakrum. Režiju potpisuje Morian Lagartija (Vladimir Kosić), pisac, scenarista i režiser.

“Ovaj projekat je zatražio minimalna sredstva na ovogodišnjem konkursu za dodjelu sredstava za kulturu u Ministarstvu Kulture Crne Gore ali, nažalost, nije naišao na razumijevanje i (u ovom slučaju srećom pokazalo ne i neophodnu) podršku. Malo ali vrijedno članstvo Studija Simulakrum zato ulaže novu nadu da će ova institucija u budućnosti pokazati više blagonaklonosti prema ovakvim ostvarenjima inače rijetkim u ionako siromašnom crnogorskom kulturnom prostoru, posebno kada su u pitanju žanrovski određena djela kao što je psiho-horor”, kaže za CdM ekipa koja je realizovala ovaj projekat.

 

Film “Crna ptica na bijelom zidu” je, inače, samo dio od deset planiranih filmskih priča u okviru cjelovečernjeg omnibus projekta “NOVI OLTAR”, nazvan tako po zbirci priča Moriana Lagartije.

Inače, po priči Moriana Lagartije “Ko je ubio princezu Mond” nastala je i istoimena opera, premijerno izvedena u Bitef Teatru 2012., više puta prikazana na RTS-u i iste godine nomivana i ušla u najuži krug za dodjelu nagrade Stevan Mokaranjac (najveća nagrada za neko muzičko ostvarenje u Srbiji).

Od deset planiranih ekranizacija devet će biti urađeno po pričama Moriana Lagartija i jedna po priči “Izdajničko Srce” od Edgar Alan Poe-a.

Stevan Lutovac i Vladimir Kosić (Morian Lagratija) sarađivali su već na projektu kratkog fanazmagoričnog filma “Put na Titan”, a uskoro će početi da rade i na novim filmskim projektima koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

cdm.me/Autor: Marija Drašković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*