Home » Kultura » (VIDEO) Alternativni film ”Uljez” u borbi protiv turbo folka

(VIDEO) Alternativni film ”Uljez” u borbi protiv turbo folka

ULJEZ, alternativni kratki film, koncipiran je kroz zajedničko dejstvo Članova grupe (studenata Doktorskih studija Višemedijska umetnost). Reč je o ostvarenju formulisanom kroz multimedijalnu formu kojom se može spoznati kako ponašanje deluje na prostor.

ULJEZ pripada domenu ”SiteSpecific art” jer je generisan konkretnom lokacijom, osmišljen je tako da bude izveden naodređenom mestu (ovde, u zgradi Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu).

Podrazumeva oprostorenje narativa: prevođenje narativa u realan akcioni prostor kroz delovanje članova grupe u odabranom arhitektonskom okruženju. Izvesno je i koketiranje sa principima ”Terror Art”, jer su se maskirani Članovi grupe odlučili na radikalne korake, na estetizaciju „nasilja“ i „trovanja“.

Zgrada Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu se, međutim, pokazala i kao inspirativna teatarska scena u kojoj protagonisti igraju uloge na koje su se odlučili.

Svaki od Članova grupe kreće se na određen način i reprezentuje pojedinačnu umetnost ili sintezu dve umetnosti, a u definisanom momentu u enterijeru Rektorata izgovara kraći tekst iz oblasti čiji je predstavnik (muzika/ples, slikarstvo, vajarstvo, film, arhitektura, teatar/književnost)

Upravo zbog maske/kese Članovi grupe prihvataju ULJEZA/„narodnjaka“ kao punopravnog aktera svoje akcije, ne shvatajući da on(a) ne deli njihovu ideologiju. Opet, i „narodnjak“ ima subverzivne namere, ali u suprotnom smeru – ukidanje umetnosti i obrazovanja kao nepoželjnih praksi i preuzimanje Institucije koje će se svakako dogoditi ukoliko ne budemo dovoljno oprezni.

Unošenje šerpe sa smrdljivim kupusom još je jedna referenca na „narodnjačku kulturu“, jer saznajemo šta su nam to predstavnici ove ideologije „zakuvali“… Konačno, ULJEZ se neprijatno poigrava i sa ključnim znakom odabranog zdanja.Logotip Univerziteta umetnosti biva prekriven šerpom sa kupusom.

Estetski impakt alternativnog kratkog filma ”ULJEZ” je, dakle, delovanje u smislu političke taktike.

Autori : Stevan Lutovac, Željko Zdravković, Đorđe Aralica, Marija Ćirić, Olivera Štrbac, Ana Belinda Putilova, David Klem, Goran Erić.

Korak Naprijed

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*