Home » Hronika » Vatra u Srpskoj progutala vozila vrijedna 415.000 KM

Vatra u Srpskoj progutala vozila vrijedna 415.000 KM

Banjaluka – U Republici Srpskoj tokom prošle godine zapaljen je 31 automobil, a materijalna šteta procijenjena je na 415.000 maraka.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, broj zapaljenih vozila u 2016. godini je povećan u odnosu na godinu ranije.

– U toku 2015. godine zabilježeno je 19 slučajeva paljenja automobila. Ovim krivičnim djelima prouzrokovana je materijalna šteta od 203.000 maraka – kazali su u MUP-u RS.

Dodali su da su najveći broj ovih slučajeva izvršili nepoznati počinioci.

– Policija preduzima sve mjere kako bi bio rasvijetljen što veći broj ovih krivičnih djela, ali i uticano na njihovo smanjenje – rekli su u MUP-u RS.

U toku ove godine takođe se dogodilo nekoliko slučajeva paljenja vozila. Posljednji slučaj koji je izazvao veću pažnju javnosti bio je u februaru ove godine kada je u Banjaluci podmetnut požar pod skupocjeni “hamer” vlasništvo bivšeg načelnika Centra javne bezbjednosti Banjaluka i nekadašnjeg direktora Agencije za upravljanje nelegalno stečenom imovinom RS Zorana Stanišljevića. Automobil je izgorio na parkingu ispred zgrade u Kozarskoj ulici gdje je smještena Stanišljevićeva agencija “VDH sekjuriti”. Prema tadašnjim informacijama, pričinjena je materijalna šteta veća od 40.000 maraka.

Na početku 2017. godine u najvećem gradu Srpske u podmetnutom požaru uništen je i “audi A6” vlasništvo žestokog banjalučkog momka Jelenka Kopranovića zvanog Sjenica. Njegov četvorotočkaš zapaljen je na parkingu isred motela “Mig”. U januaru je, takođe, u Trebinju zapaljen “kedi” vlasništvo odbornika u Skupštini grada Trebinja Đoke Tarane.

Osim ovih slučajeva, piromani su lani u Tesliću zapalili i “audi A5” vlasništvo Nevena Majstorovića, koji je na proteklim izborima bio kandidat SDS-a za teslićki parlament. Prema tadašnjim informacijama, “audi” je zapaljen na parkingu u Karađorđevoj ulici. Nastala šteta bila je oko 37.000 maraka. U ovom napadu, pored Majstorovićevog vozila, oštećen je i “pežo” vlasništvo Danijela A. koji je bio parkiran u neposrednoj blizini.

Piromane je tada zadesio i maler pa se jedan od njih zapalio dok je potpaljivao vozilo, zbog čega je odbacio rukavice, ali i trčeći gasio vatru koja je zahvatila njegovu odjeću. Bez obzira na to, on je opet uspio pobjeći.

Na drugom kraju RS sličan slučaj dogodio se prijedorskom advokatu i bivšem tužiocu Okružnog tužilaštva Banjaluka Milenku Tomiću kojem je zapaljen “mercedes”. To je bio drugi slučaj da je Tomiću namjerno zapaljen automobil.

Ista situacija dogodila se i 2011. godine kada mu je namjerno potpaljena “škoda” ispred advokatske kancelarije u Prijedoru. Ovo su samo neki od slučajeva koji su u proteklom periodu punili rubrike crne hronike.

FBiH

Na području FBiH lani je u podmetnutim požarima izgorjelo na desetine automobila. Najviše vozila zapaljeno je u Sarajevu. Prema nepotvrđenim informacijama, lani je u tom gradu zapaljeno više od 100 automobila. Policija Kantona Sarajevo istražuje ove slučajeve, ali do sada u javnost nije dospjelo da su neki od njih riješeni.

Glassrpske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*