Home » Sve vijesti » U većem dijelu BiH na snazi crveno upozorenje zbog ekstremnih temperatura

U većem dijelu BiH na snazi crveno upozorenje zbog ekstremnih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) izdao je crveni meteoalarm kao upozorenje na opasne vremenske pojave uslovljene visokim temperaturama.

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka, Federalni hidrometeorološki zavod izdaje crveno upozorenje za Bosnu i Hercegovinu. U periodu od 16. do 19. jula 2023. godine od 12:00 do 18:00 sati vrijednosti temperatura zraka kretat će se od 34 do 40 stepeni Celzijusovih.

“Poduzmite adekvatne mjere, planirajte svoje aktivnosti u skladu sa prognoziranim vrijednostima ekstremno visokih temperatura. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Prije svega postupite po preporukama ljekara i Zavoda za javno zdravstvo”, upozorenje je za sve građane.

Što se tiče vremenskih izgleda, meteorolozi za danas u našoj zemlji prognoziraju pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 stepeni, na jugu zemlje do 25+. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 stepeni Celzijusa.

Sutra, 18. jula, u Bosni i Hercegovini također možemo očekivati sunčano i vruće. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 37, na jugu zemlje do 39 stepeni Celzijusa.

U srijedu, 19.07.2023., veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 stepeni.

Za četvrtak, 20.07.2023., u Bosni prognozira se djelomično vedro vrijeme. Jači pljuskovi se očekuju u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19 stepeni, na jugu zemlje do 25. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32, na jugu zemlje od 34 do 38 stepeni Celzijusa.

Klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*