Home » Sve vijesti » Trebinjske gimnazijalke napisale najbolje radove o opasnosti od mina

Trebinjske gimnazijalke napisale najbolje radove o opasnosti od mina

TREBINJE │ U trebinjskom Crvenom krstu danas su uručene nagrade Heleni Brajić i Romani Roganović, učenicama prvog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“, koje su pobjednice ovogodišnjeg literarnog konkursa Crvenog krsta RS, raspisanog povodom nedelje upozoravanja na opasnosti od mina.

Na temu ”Za srećno i bezbrižno djetinjstvo, uklonimo minirana područja!“, Helenin rad je ocijenjen kao najbolji, dok je Romanina pjesma na ovu tema bila drugoplasirana.

Njihov mentor je bila Veselinka Kulaš, profesorica srspkog jezika u trebinjskoj gimnaziji, kojoj je, takođe, uručen prigodan poklon republičkog Crvenog krsta.

Helena Brajić kaže da nije bilo razmišljanja da li će njena koleginica i ona pisati o ovoj temi, jer je cilj podići svijest svih, od djece do starijih, o opasnostima koje vrebaju od minskih polja, ali i svim drugim opasnostima.

„Nagrada je novi podstrek, i veoma smo srećne“, ističe Helena.

Romana Roganović potvrđuje da su odmah imale inspiraciju kad su pročitale temu.

„Napisala sam pjesmu, a lirski subjekt u njoj je osmogodišnje dijete čije je djetinjstvo prekinuto zbog crnih tačaka na zemlji. Ovo je obrnuta molitva svim velikim ljudima da se više nijedno djetinjstvo ne prekine“, ističe Romana.

Sekretar Crvenog krsta Trebinja Marica Tomović je navela da u Crvenom krstu Republike Srpske nije bilo razmišljanja ko će biti pobjednici ovogodišnjeg literarnog konkursa.

„Bili su iznenađeni zrelošću radova ovih mladih, talentovanih djevojaka“, ističe Tomović.

Pored literarnog, raspisan je i likovni konkurs na temu opasnosti od mina, u kome su učestovali učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Trebinja, a na literarni konkurs bio je prijavljen i još jedan rad trebinjskih gimazijalaca.

RadiotrebinjeD.Č.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*