Home » Sport » TREBINJE Škola sporta počela sa radom: UPISANO 170 DJECE

TREBINJE Škola sporta počela sa radom: UPISANO 170 DJECE

TREBINJE I Škola sporta  za djecu uzrasta od 6 do 10 godina, u okviru Sportskog društva „Leotar“, počela  je danas sa prvim treninzima u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“.

Velibor Brnjoš, generalni sekretar Sportskog društva „Leotar“, kaže da je za sada upisano oko 170 djece.

„Današnji treninzi se odvijaju na tri terena. Svi treneri koji rade sa djecom su fakultetski obrazovani a imamo koordinaciono tijelo koje nadzire njihov rad“, ističe Brnjoš za Radio Trebinje.

On dodaje da je cilj Škole sporta da se sva djeca počnu baviti sportskim aktivnostima.

„Zvanično je evidentirano 730 djece u sve tri osnovne škole  u ovom uzrastu koja se ne bave nijednim sportom  i naš cilj je da intenziviramo njihove fizičke aktivnosti“, dodao je Brnjoš.

Brnjoš je podsjetio da je škola besplatna a refundirani će biti i troškovi ljekarskog uvjerenja.

Zastupljena su četiri najpopularnija kolektivna sporta: fudbal, košarka, odbojka i rukomet kao i elementi atletike i gimnastike, a ni borilački sportovi neće izostati ukoliko djeca budu pokazivala afinitete prema njima.

Ispred koordinacionog tima, Petar Čolović, dugogodišnji sportski radnik, istakao je da je za djecu najvažnije kretanje.

Poznato je da se djeca u ovom uzrastu razvijaju, rastu, koštani i zglobni sistem mora nešto da nosi a to su mišići koji nemaju dovoljan tonus i koji se može pokrenuti samo fizičkom aktivnošću i vježbama.

Čolović je podsjetio da je ovim projektom osam mladih profesora fizičkog vaspitanja dobilo posao.

Oni će godinu dana raditi sa ovom djecom i steći će iskustvo kako bi položili stručni ispit. Podjeljeni su po grupama. I ja sam veoma zadovoljan njihovim radom. Bio sam i među roditeljima i među djecom. Oduševljen sam kako sve dobro protiče. I mogu slobodno reći, ne da očekujem da će se upisati još 170 djece – već dva puta po 170“, zaključio je Čolović.

Sa svojim prvim treningom počela je danas devetogodišnja Jana Musić.

„Nikada prije nisam se bavila nijednim sportom. Danas sam srećna jer sam upoznala nove drugare. Trening je bio lak. Preskakali smo prepreke, puzali smo i igrali Ledenog čiče“, objasnila nam je mala Jana.

A i njen vršnjak Teo Lakić nije krio sreću zbog prvog treninga u Školi sporta.

„Ovdje je baš dobro. Ja sam prije trenirao fudbal ali bih volio da treniram atletiku jer mi se ona veoma dopada“, kazao nam je Teo.

Ilija Mastilović, jedan je od roditelja koji je danas posmatrao treninge.

„Projekat je za djecu odličan jer su danas previše zauzeta telefonima, kompjuterima. Djeca se moraju fizički aktivirati i time čuvaju svoje zdravlje prije svega. A to da li će se kasnije otkriti talenat za neki sport i profesionalnije baviti njime je u drugom planu. Ja sam svoje dijete upisao prvenstveno zbog zdravlja“, rekao je za Radio Trebinje Mastilović.

Radiotrebinje/S.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*