Home » Kultura » Trebinje: Predavanjem zatvorena izložba o Jeleni Anžujskoj

Trebinje: Predavanjem zatvorena izložba o Jeleni Anžujskoj

Predavanjem sa prezentacijom o srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj i njenoj zadužbini manastiru Gradac, u Muzeju Hercegovine u Trebinju je zatvorena izložba „Jelena Velika kraljica“, koju su povodom velikog jubileja, sedam vijekova od smrti kraljice Jelene, priredili Narodni muzej iz Kraljeva i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Suzana Novčić, kustos Narodnok muzeja Kraljevo i jedna od autorki izložbe, kaže da je ova velika izložba nakon Kraljeva gostovala i u Trebinju, Kotoru i cijelom ovom prostoru od Skadra do Trebinja, na kome je ona vladala.

„“Ovde su bili i njeni dvorovi, ključne statičke tačke Humske eparhije i prostora koje je ona nakon smrti supruga, kralja Uroša, dobila da vlada“, kazala je Novčićeva.

Ona dodaje da je veliko pitanje koje je njeno istorijsko porijeklo, jer postoji niz tekstova o kojima se do danas polemiše u istoriji i istražuju nedoumice da li je zaista bila bliska rođaka Karla Anžujskog ili je, kao što se pretpostavlja u posljednjim istraživanjima, ona došla sa ugarskog dvora u Srbiju.

„I po tim drugim istraživanjima kraljica Jelena je preko majke, dalekim poreklom, imala francuske krvi, ali, i ako se to još pouzdano ne zna, sasvim je sigurno da je došla iz jedne aristokratske, obrazovane sredine i da je tu svoju kulturu prenela na srpske prilike“, dodaje Novčićeva.

Ona podsjeća da je, prenoseći svoju kulturu na srpske krajeve, Kraljica Jelena ostala upamćena i po tome što je prva žena ktitorka u srpskim zemljama, ali i prva koja je osnovala školu za žensku siročad i uopšte prva žena koja je tako predano širila kulturu i radila na njoj.

Druga autorka izložbe, arheolog Tatjana Mihailović, dodaje da je u kojem god gradu je gostovala izložba, naročito interesovanje izazvao spot o životu kraljice Jelene, a sama prezentacija se tiče života i glavnih tačaka kraljičinog života, poput njene najveće zadužbine, manastira Gradac koji svojom arhitekturom i slikarstvom ima posebno mjesto u istoriji umjetnosti.

Izložba, kao nacionalni jubilej ove velike srednjevjekovne ličnosti, do sada je gostovala u brojnim srpskim gradovima, a, prema najavama Mihailovićeve, krajem marta naredne godine gostije u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, zatim u drugoj polovini maja ili početkom juna u Muzeju grada Novog Sada…

(V.D./Nezavisne)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*