Home » Sve vijesti » Trebinje oaza za posmatrače ptica

Trebinje oaza za posmatrače ptica

Trebinje je jedan od gradova u BiH koje je uključeno u 50. međunarodno prebrojavanje ptica, koje se obavlja u više od stotinu zemalja Evrope i Azije.

U BiH je ova akcija odražana krajem januara, a glavni koordinator programa je bilo Orintološko društvo „Naše ptice“.
Program je realizovan u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Banje Luke, Čapljine i Tomislavgrada, a u Trebinju je partner bila nevladina organizacija Centar za održivi razvoj i ekologiju (CORIE), koja je dio ovog programa već tri godine.
„CORIE pokriva prostor sliva rijeke Trebišnjice. Za ove tri godine mogu istaći da je veća brojnost ptica. Smaram da je povoljna klima zaslužna za taj podatak jer blaga zima stvara idealne uslove za njihov boravak kod nas. Prebrojavanje ptica vršimo u januaru jer je to najhladniji mjesec u godini i tada ptice borave na svojim staništima, pa tako izbjegnemo dupliranje prebrojavanja istih vrsta na dvije različite površine“, istakao je za Radio Trebinje Aleksandar Vukanović, direktor ove organizacije.
Vukanović navodi da su na našim prostorima vrste poput sive i bijele čaplje, liske i patke kržulje po brojnosti na prošlogodišnjem nivou, dok su najbrojnije: riječni galeb, galeb klaukovac, barska kokica, mali gnjurac, veliki vranac i divlja patka.
Broj i raznolikost vrsta koje su ovdje našle stanište mogao bi da privuče veliki broj zaljubljenika u ptice iz cijelog svijeta.
„Rijeka Trebišnjica je čista i pruža idealne uslove za stvaranje nove turističke ponude Trebinja. Mi ćemo u narednim danima imati sastanak sa predstavnicima trebinjske Turističke organizacije, gdje ćemo iznijeti naš konkretan plan. Radi se o takozvanom posmatranju ptica, koje je izuzetno popularno u svijetu“, zaključuje Vukanović.
U ovogodišnji program prebrojavanja ptica, pored članova CORIE, bili su aktivno uključeni i učenici osnovnih i srednjih škola.
S.P./Radiotrebinje
(Foto: ilustracija)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*