Home » Politika » Republika Srpska: Ko će s kim u koaliciju?

Republika Srpska: Ko će s kim u koaliciju?

Pobjednici za načelnike i gradonačelnike u Republici Srpskoj su poznati, pa su političke stranke sada okrenute formiranju skupštinskih većina u lokalnim parlamentima.

U Banjaluci koalicija koju predvodi SNSD imaće lagodnu većinu. U istoj poziciji je i DNS u Prijedoru i SNSD u Zvorniku, dok će SDS u Doboju imati dvotrećinsku podršku.

U skupštini Grada Banjaluka, od ukupno 31 odbornika, SNSD će imati 11, DNS četiri, SP tri, NDP četiri, SDS tri, PDP tri, Ujedinjena Srpska dva i Saša Čudić (Crnogorac), kao predstavnik nacionalne manjine.

Koalicija SNSD-DNS-SP imaće 18 mandata, a mogla bi da bude dodatno ojačana sa dva odbornika Ujedinjene Srpske.

Dakle, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je najavio sistematizaciju i reorganizaciju Gradske uprave, imaće komotnu većinu za upravljanje gradom i donošenje strateških odluka u naredne četiri godine.

DNS, čiji je kandidat Milenko Đaković apsolutni pobednik u trci za gradonačelnika Prijedora, kako je potvrđeno u ovoj stranci, imaće najmanje dvotrećinsku podršku (20 odbornika) u lokalnom parlamentu.

“DNS, sa koalicionim partnerima, nastaviće da ekonomski i infrastrukturno jača Prijedor”, kažu u ovoj partiji.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, kojem je narod i na ovim izborima dao najveću podršku, kaže, za “Novosti”, da će koalicija SNSD-DNS-SP imati najmanje 22 odbornika od ukupno 31.

“Narod nam je opet dao podršku i nastavićemo da privredno i infrastrukturno jačamo Zvornik. Imaćemo stabilnu i efikasnu vlast”, naveo je Stevanović.

Novi gradonačelnik Trebinja Luka Petrović (SNSD) imaće podršku od najmanje 19 od ukupno 29 odbornika.

SDS će, nakon pobjede Obrena Petrovića, imati komotnu većinu u skupštini grada Doboj.

Od ukupno 31 mandata SDS će, uz podršku koalicije, imati dvotrećinsku većinu, a sama ova stranka osvojila je 12 mandata.

“SDS će sa koalicionim partnerima imati većinu od 21 odbornika”, kaže funkcioner SDS Boris Jerinić.

U dobojskom parlamentu SNSD će imati sedam odbornika, DNS tri, SP tri, SDA – SBB tri, SDP BiH jedan, PDP jedan i NDP jedan.

GRADIŠKA

U Opštini Gradiška najviše mandata je osvojio SNSD koji će, po procjenama, imati od 10 do 12 mandata. Novi načelnik Zoran Adžić (SNSD) moći će takođe lako da formira većinu u gradskoj skupštini.

Koalicioni partneri SNSD osvojili su još pet mandata – DNS tri, a SP dva. Očekuje se da se ovoj koaliciji pridruži i koalicija “Izvor” koja je osvojila četiri mandata. SDS je u ovoj opštini osvojio pet, a PDP četiri mandata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*