Home » Kultura » Poetsko-muzički kolaž Trebinjkama na dar

Poetsko-muzički kolaž Trebinjkama na dar

Poznati crnogorski i muzičar bivše Jugoslavije Slobodan Kovačević i prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović izveli su pred trebinjskom publikom poetsko-muzički kolaž u susret 8. martu, Danu žena, kojima je i bilo posvećeno ovo veče.

Marunović i Kovačević su izvodili dijelove iz predstava “Gorski vijenac”, “Potonja ura Njegoševa”, stihove iz Njegoševe ljubavne pjesme “Noć skuplja vijeka”, kako je i nazvan ovaj program, dijelove njihove kultne predstave “Poesia Montenegrina”, koju izvode već 15 godina…

Na ovoj jedinstvenoj večeri predstavljen je i novi album Slobodana Kovačevića “Omnia Vincit Amor”, koji je, zajedno sa pjesmom “Trebinje”, prihvaćen izuzetno od trebinjske publike.

“Nedavno sam bio u Trebinju na ‘Večeri Danilovgrada’, kada je u meni pokrenuta prava lavina osjećanja koliko sam lijepo primljen, tako da sam odmah po povratku u Podgoricu, u toku noći, uradio ovu pjesmu ‘Trebinje’ i to na najiskreniji način, onako iskreno kako me je i publika u Trebinju primila”, kaže Kovačević, objašnjavajući da će pjesmu doraditi sa još jednim trebinjskim muzičarem, kako bi bila bolja i kompleksnija. Počinjući muzičku karijeru sa grupom “Lutalice”, preko sarajevskih “Indeksa”,

“Pro artea”, grupe “More”, sarađivao je i sa Doris Dragović, Meri Cetinić i svim prvim imenima ex ju muzičke scene, Kovačević je i nakon rata nastavio muzičku karijeru. “Uradio sam prije godinu-dvije dana i ovaj dupli CD sa možda malo neobičnim latinskim nazivom ‘Omnia Vincit Amor’, gdje sam okupio goste, moje stare saradnike, Olivera, Meri, Doris, pokojnog Kemala Montena, Kiki Lesandrića, Kneza, Radeta Šerbedžiju, a sve u želji da okupim Beograd, Zagreb, Split, Podgoricu”, dodaje Kovačević, ističući da cjelokupnom regionu trenutno nedostaju poruke ljubavi, prijateljstva i mira.

On tvrdi da se jedino dobrim pjesmama i porukama, poezijom koja razgaljuje dušu svih, možemo odvojiti od rijaliti programa. Sa njim se slaže i dramski umjetnik Slobodan Marunović koji je do sada snimio nekoliko cd izdanja na kojima govori poeziju poznatih pjesnika, snimio je i film po Njegoševom tekstu “Potonja ura Njegoševa”, ali uskoro priprema i CD na kome će govoriti Dučićeve stihove.

“Na neki način ja osjećam dug prema Jovanu Dučiću kao velikom pjesniku, prema gradu Trebinju u koji dolazim već 40 godina, gdje sam na neki način započeo svoju karijeru kao maturant Danilovgadske gimnazije na ovdašnjem Festivalu festivala, gdje sam kao reditelj osvojio “Zlatnu masku”, a kasnije bio aktivni učesnik ovog zaista prestižnog kulturnog događaja”, dodaje Marunović.

Nezavisne/Vesna Duka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*