Home » Sport » Plivačica, Ivana Ninković, trenira u rodnom Trebinju: Želja novi odlazak na Olimpijadu u Tokio

Plivačica, Ivana Ninković, trenira u rodnom Trebinju: Želja novi odlazak na Olimpijadu u Tokio

Trebinjka, Ivana Ninković, olimpijka BiH u plivanju. iskoristila je kratku pauzu od koledža i treninga, te dvadesetak dana provela u svom gradu.

Došla je da vidi porodicu, prijatelje, ali i da zapliva u Olimpijskom bazenu „Banje“, gde je naučila prve zaveslaje.

 

-Treniram i na odmoru. U plivanju nema „off season“, stalno se trenira, samo sedam dana imamo neke laganije treninge, trčanje, lagano plivanje. Ovo je moj aktivni odmor. U Trebinju dva puta dnevno plivam, naravno na olimpijskom bazenu, gde se posebno osećam, jer me vežu najlepše uspomene sa mojih početaka – priča Ivana.

Ivanin plan je bio da krajem jula bude u Mađarskoj, na Svetskom prvenstvu u plivanju, ali je u tome sprečila saobraćajna nesreća.

– Imala sam saobraćajku tri dana pre završenog takmičenja za Svetsko prvenstvo. Automobil me udario dok sam se vraćala sa treninga. Nije bilo nekih previše teških povreda, ali dovoljno da ne odem na Svetsko prvenstvo – objašnjava Ivana.

Ivana je, ipak, zadovoljna rezultatima u protekloj sezoni, jer je popravila svoje vreme u malima bazenima, na takimčenjima za koledž.

Pripema se za novu sezonu, takođe u malim bazenima, ali i bolje rezultate u velikim bazenima.

Priznaje da je svoj dečii san o Americi ispunila, a ponovo učešće na Olimpijskim igrama je san koji nikako ne prolazi.

– Ovo je moja četvrta, poslednja godina na koledžu, što je i zadnja godina u koledž plivanju. Moj plan je prvo da završim koledž, ali i da naporno treniram i pokušam isplivati olimpijsku normu za Tokio 2020. godine – priča  bosanskohercegovačka olimpijka.

Nada se da se neće ponoviti raniji pehovi, da kad joj treba najbolje isplivano  vreme se desi neka povreda.

Ivana trenira pod stručnim nadzorom najpoznatijeg svetskog trenera, Boba Bovmana  i njegovog pomoćnika, Majkla Felpsa, što joj je posebno zadovoljstvo.

– U Americi imamo svu infrastrukturu i stručnjake, poput fizioterapeuta, masažera, sve što jednom sportisti treba. U BiH sportisti to sami plaćaju ili traže sponzore, što je neuporedivo. Ipak, radujem se što je u Trebinju počela gradnja zatvorenog bazena, koji je, zaista, nedostajao plivačima – navodi ona.

Ivanin radni dan u Americi počinje pre 5 sati ujutru prvim treningom, a sve obaveze završava u večernjim satima.

– Treba dosta odricanja, ali se izdržava kad imaš želju. U Americi mogu da nastavim školovanje i da se bavim plivanjem. Na našim prostorima bi u ovim godinama morala za nešto da se odlučim, zato ću za sada ostati u Americi – otkriva ona.

U februaru ove godine poznati američki plivački časopis „Swimming tehnique“na naslovnoj strani, objavio je fotografiju Ivane Ninković.

– Drago mi je što o sam se našla na naslovnici čuvenog američkog časopisa, a posebno što na mom primeru objašnjavaju pravilno držanje tela u gornjem delu prsnog plivanja. Kad mi je trener poslao fotografiju naslovnice nisam mogla da verujem – ističe Ivana.

Budući ineženjer

Ivana Ninković je studenkinja četvrte godine inžinjerstva  na „Arizona State University“, a u njenom indeksu su samo najbolje ocene.

Kao student sa visokim prosekom radi na brojnim naučnim projektima.

D.Colovic/Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*