Home » Kultura » OMAŽ STAROM SJAJU „Zlatni platan“ Radu Šerbedžiji

OMAŽ STAROM SJAJU „Zlatni platan“ Radu Šerbedžiji

Poslednjeg dana trebinjskog Festivala mediteranskog filma, glumcu Radu Šerbedžiji dodeljena je nagrada za  izuzetan doprinos u evromediteranskoj kinematogrifiji „Zlatni platan“

Nagradu proslavljenom glumcu uručio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Šerbedžija je stigao u Trebinje sa “Sarajevo film festivala” i nakon kratkog zadržavanja produžio za Dubrovnik, gde večeras na Dubrovačkim letnjim igrama igra u predstavi „Antigona“.

Šerbedžija je rekao da je dobio dosta nagrada koje je i zaboravio, ali da ovakve ne zaboravlja, jer su doprinos kinematografiji.

– Malo sam se zabrinuo, jer sam u poslednje vreme počeo dobijati nagrade za životno delo. Svaka nagrada je važna, jer se one obično dodeljuju kad slavimo umetnost – rekao je Šerbedžija.

Legenda kinematografije bivše Jugoslavije rekao je da se stari sjaj jugoslovenske kinematografije nikada ne može povratiti.

– Mi se možemo sećati tog starog sjaja, jer on sjaji, pošto je bio pravi. Danas opet sjaji u umetnosti, opet imamo talentovanih glumaca i režisera, samo im treba omogućiti da sjaje, da države više ulože u kulturu i film – ocenio je Šerbedžija.

Rade Šerbedžija u filmu "72 dana"

Foto: Facebook / screenshotRade Šerbedžija u filmu “72 dana”

Poznati glumac priznao je da nikada nije izveo Trebinju nijednu predstavu, ali da je kao dete igrao fudbal na livadi u mestu Ivanica kod Trebinja.

– Dolazim u januaru da otvorim obnovljeni Dom kulture u Trebinju – obećao je Šerbedžija.

Filmski festival večeras zatvara film „72 dana“, a publici će se predstaviti reditelj Danilo Šerbedžija.

U sedam festivalskih dana na letnjoj pozornici trebinjskog Doma mladih prikazano je 14 filmova, među kojima i značajan broj premijera, a u okviru četiri programske celine: mediteranski film, evropski film, novisrpski film i omaž laureatima.

Trebinjeskoj publici predstavili su se i glumci Branislav Trifnunović i Željko Kasap, a prve večeri Festivala mediteranskog filma “Zlatni platan” uručen je glumici Tanji Bošković.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe adria kulturna mreža iz Beča i „Kulturnibcentar“ Trebinje.

Blic.rs/Dubravka Čolović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*