Home » Sve vijesti » Odbjegli diler iz Trebinja deceniju glumio građevinca

Odbjegli diler iz Trebinja deceniju glumio građevinca

Banjaluka – Aleksandar Rikalo (31) iz Trebinja, osumnjičeni za šverc kokaina u slučaju “Leotar” uhapšen je nakon decenije skrivanja po gradilištima Njemačke i Crne Gore, saznaje “Glas Srpske”.

Iz Republičkog tužilaštva, navodeći inicijale, saopštili su da je Rikalo uhapšen 12. januara u Crnoj Gori na osnovu međunarodne potjernice gđe se donedavno nalazio u ekstradicionom pritvoru, a potjernica za njim raspisana je 11. februara 2010. godine na osnovu naredbe Okružnog suda Banjaluka. Za Rikalom se tragalo od 11. septembra 2009. godine kada je raspisana centralna potjernica dok se po saznanjima policije i tužilaštva nalazio u BiH. Nakon informacije da je pobjegao van zemlje raspisana je i međunarodna potraga.

“Glas Srpske” saznaje da je Rikalo vlastima BiH izručen 26. aprila i preuzet je na međunarodnom prelazu Klobuk, nakon čega je prebačen u Republičko tužilaštvo gđe ga je saslušao tužilac Slobodan Ćelić koji je zadužen za ovaj predmet.

– Nakon ispitivanja republički javni tužilac predložio je određivanje jednomjesečnog pritvora za A. R. zbog bojazni od bjekstva zbog težine krivičnog đela. Osumnjičeni se deset godina nalazio u bjekstvu u Njemačkoj i Crnoj Gori. Teretimo ga da je kao član zločinačkog udruženja sa već osuđenim pripadnicima učestvovao u prodaji, prenosu, nabavci i kupovini kokaina na području Trebinja – saopšteno je iz Republičkog tužilaštva.

Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” banjalučki Okružni sud nije bio donio odluku o pritvoru.

Nezvanično saznajemo da je Rikalo nakon bijega iz BiH otišao u Njemačku gđe se zaposlio u građevinskoj firmi.

– Radio je po raznim gradilištima i tako je uspio da se krije od policije i izbjegne hapšenje. Povremeno je boravio i u Crnoj Gori gđe je nedavno otkriven i lociran – kazao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima do kraja maja Republičko tužilaštvo bi trebalo da podigne optužnicu protiv Rikala. On je u švercu kokaina učestvovao sa Nikolom Šarabom i još 11 lica koji su pravosnažno osuđeni na 66 godina zatvora zbog toga.

U ovom predmetu banjalučki Okružni sud 31. decembra 2009. godine 12 optuženih bio je osudio na 89 godina zatvora, ali je Vrhovni sud RS nakon žalbi, u julu 2010. godine te kazne umanjio na 66 godina. Prvooptuženi Nikola Šaraba, označen kao organizator zločinačke grupe za preprodaju droge pravosnažno je osuđen na 10 i po godina robije umjesto ranijih 12 i po. Nikolin brat Risto Šaraba  osuđen je na šest godina, a Savo Jelačić i Igor Mastilović na po sedam godina zatvora. Na po pet godina zatvora  osuđeni  su Jovo Šišković, Nedeljko Dodig i Nemanja Ćećez  iz Gacka. Dragan Savović dobio je  pet i po godina, a  Vasilije Špirto četiri i po godine. Predrag Rađen i Nikola Krnjeušić osuđeni su na po četiri godine robije. Najmanju kaznu od tri i po godine dobio je Kosta Šekarić. Prema presudi ova zločinačka grupa se bavila preprodajom kokaina na širem području RS od 13. februara do 30. maja 2008. godine. Svaki član udruženja imao je unaprijed određene uloge i zadatke čiju je aktivnost. Svi osuđeni su uhapšeni krajem avgusta 2008. godine u akciji pod nazivom “Leotar”. Aleksandar Rikalo je tada izbjegao hapšenje tokom sprovođenja akcije.

Odijelo

Aleksandar Rikalo sa sobom je iz ekstradicionog pritvora u Crnoj Gori u Republiku Srpsku donio dvije ogromne vreće odijela i ličnih stvari. Sa tim stvarima u petak je i doveden u banjalučki Okružni suda na ročište o određenju pritvora. Prije nego je odveden u sudnicu pred vijeće i tužioca sudski policajci su detaljno pregledali njegove stvari za što im je trebalo najmanje pola sata s obzirom na obimnost stvari.

Osuđeni  dužina zatvorske kazne (u godinama)

Nikola Šaraba – 10 i po

Risto Šaraba – šest

Savo Jelačić – sedam

Igor Mastilović – sedam

Jovo Šišković – pet

Nedeljko Dodig – pet

Nemanja Ćećez – pet

Dragan Savović – pet i po

Vasilije Špirto – četiri i po

Predrag Rađen – četiri

Nikola Krnjeušić – četiri 

Kosta Šekarić – tri i po

glassrpske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*