Home » Sve vijesti » Nosač za sočiva – inovacija iz laboratorije FPM Trebinje

Nosač za sočiva – inovacija iz laboratorije FPM Trebinje

TREBINJE │ Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje uspješno je napravljen prototip nosača sočiva za naočare, tehnička inovacija realizovana u okviru naučno-istraživačke djelatnosti ove visokoškolske ustanove.

fpm nosac2

Na FPM-u kažu da je protip nosača izrađen u tri varijante prema karakterističnim oblicima nosne kosti – do čega se došlo prethodnim uzimanjem otisaka sa 70 korisnika.

„Nakon toga je projektni tim pristupio skeniranju otisaka 3D skenerom i definisanju karakterističnih dimenzija i karakterističnih grupa. Na osnovu urađenih 3D modela, za predstavnike tri karakteristične grupe, na 3D printeru urađene su probne makete nosača“, kažu na fakultetu.

Dodaju da je u narednoj fazi projekta tim analizama utvrdio i željene osobine plastične mase od koje će biti izrađivani nosači sočiva, odabrao najbolji materijal, a potom i proizvođača – kompaniju iz Beograda za izradu nosača.

Nakon testiranja urađenih prototipova, uslijedila je i montaža sočiva, čime je projekat bio uspješno i okončan.

Nosilac projekta, koje je finansiralo Ministarstvo civilnih poslova u okviru konkursa „Podrška inovatorstvu i tehničkoj kulturi“, je Fakultet za proizvodnju i menadžment, dok su partnerske organizacije Udruženje inovatora Istočne Hercegovine, Zdravstvena ustanova „Specijalistička oftamološka ambulanta dr Vujović“ i SZTR Optika Vujović.

R.S./Radiotrebinje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*