Home » Sve vijesti » NAUKA OBJASNILA: Evo zašto neki frajeri više vole plavuše, a neki brinete

NAUKA OBJASNILA: Evo zašto neki frajeri više vole plavuše, a neki brinete

Neko voli vitke djevojke manjih grudi i čvrste guze, neko voli raskošnije, neko voli plave, neko voli brinete… O ukusima se ne raspravlja.

No koliko god ljepota bila subjektivna, društvo je prihvatilo ( i nametnulo) određene standarde ljepote. Teško da ćete na plakatima vidjeti djevojku koja odudara od stereotipa seksi žene.

Plava kosa je vjerovatno uvijek bila poželjna osobina i za to postoje razne teorije evolucijske psihologije. Od toga kako svijetla kosa simbolizuje mladost pa su time i plavuše privlačnije muškarcima jer izgledaju zdravije, do toga kako svijetloputi ljudi imaju sporiji metabolizam pa plavuša troši manje hrane nego brineta.

Ipak, studije Virena Swamija i Seishin Berrett pokazuju kako su i danas plavuše privlačnije.

U prvom istraživanju ista djevojka je sjedila u kafićima kao plavuša, brineta ili kao crvenokosa. Muškarci su joj najčešće prilazili dok je imala plavu kosu. No u drugom dijelu istraživanja muškarci su ocjenjivali fotografije iste djevojke s drugim bojama kose. Kao najljepšu su proglasili brinetu.

Dr. Swami and dr. Berrett zato su postavili hipotezu kako muškarci češće prilaze plavušama zato što se brineta – plaše.

U prilog toj teoriji ide i istraživanje sveučilišta u Londonu prema kojem je 81 posto muškaraca ocijenilo brinetu kao inteligentnu, a 67 posto kao  samodovoljnu, kada su ih pitali kakav im dojam ostavlja.

Prema tim istraživanjima, sklonost plavušama ili brinetama ustvari pokazuje što muškarac traži od žene. Traži li ženu o kojoj će se brinuti, ili traži ravnopravnu partnerku.

(Cafe.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*