Home » Sve vijesti » Nataša Ninković: Rođendan ispunjen avanturama

Nataša Ninković: Rođendan ispunjen avanturama

Glumica Nataša Ninković govori o tome kako je pre odlaska na Filmski festival u Nišu gde je dobila nagradu Fipresci obeležila dan kada je rođena i opisuje kako se ovog leta provodila sa suprugom i naslednicima

Uzbudljivo leto ispunjeno trenucima relaksacije koje je podelila sa članovima najuže porodice, glumici Nataši Ninković (43) nije moglo na lepši način da se privede kraju. Ona je na nedavno završenim 50. Filmskim susretima u Nišu dobila nagradu filmskih kritičara Fipresci, što je najbolja potvrda da je saradnja sa Markom Novakovićem u njegovom filmu Bez stepenika, bila pun pogodak. Kratkom boravku u gradu na Nišavi prethodio je odmor koji su joj ove godine činila putovanja po meri sa suprugom Nenadom Šarencem i sinovima Matijom i Lukom.

Bio je to vrlo dinamičan, dug i lep raspust. Prag je najlepši barokni grad, a prvi put sam posetila i Bratislavu, čiji je centar veoma zanimljiv, pun neobičnih originalnih restorana, kafea i radnjica. Rodno Trebinje ovog leta bilo je turistička destinacija mnogih meni dragih ljudi, tako da sam tamo bila stalno u akciji – priča Nataša koja je svoj rođendan, 22. jula, proslavila na originalan način.

Provela sam ga na jednom jezeru u Nemačkoj i u obilasku bavarskih zamkova sa najmilijima. Bio je to predivan dan, tokom kojeg smo se odmarali u prirodi. Uživanje kraj jezera kombinovali smo sa malo gradskih dešavanja posetivši Minhen i Berlin, mada nam je više prijala tišina i čistota bavarskih Alpa. Ipak, kako moji sinovi rastu, odmori s njima postaju sve kraći. Otputujemo negde tematski, u prirodu, kraj vode gde možemo da se bavimo sportovima i društvenim igrama ili se upoznajemo sa nečim novim što mora da bude pažljivo odabrano i kratko – s osmehom kaže ponosna mama blizanaca koji su ove nedelje pošli u osmi razred osnovne škole. Ipak, septembar ima simboliku i za glumicu i njenog supruga jer su se četrnaestog dana baš tog meseca pre osamnaest godina jedno drugom zakleli na večnu ljubav.

Sigurna sam da ovog puta nećemo slaviti godišnjicu braka – dodaje umetnica koja nikada nije polagala na formalnosti. Važnije od toga jeste njen odnos sa suprugom, pun razumevanja i podrške koju je od svog izabranika imala i dok je u Nišu primala priznanje.

Inače, film Bez stepenika na ovom festivalu osvojio je tri nagrade. Pored Nataše, priznanja su dobili Renata Ulmanski za sporednu rolu i Vlastimir Đuza Stojiljković posthumno za najbolju mušku ulogu.

Svaka nagrada je lepa. Kad dođe od publike, osećaš se voljeno, ako je od kolega ponosno, a kad je daju kritičari, onda si počastvovan – kaže glumica kojoj je festival doneo novu priliku za druženje sa kolegama. U Nišu ih je ovog leta bilo dosta, a među članovima žirija, pored Dragana Mićanovića iBranislava Zeremskog, bila je i njena prijateljica i koleginica Vesna Čipčić.

Što se tiče druženja u Nišu, meni je Vesna Čipčić drugarica i s njom je uvek veselo i dobro. Uz nju idu punoća života i radost življenja. Međutim, možda je najveći utisak sa celog festivala sam odlazak tamo pošto je u kolima na putu do Niša s Aleksandrom Đuricom, koji u filmu igra mog supruga, i sa mnom putovala Renata Ulmanski. Bila sam iznenađena koliko je u njenim godinama moguće biti tako mentalno aktivan, otvoren za novo i drugačije. Današnjim rečnikom rečeno – kulturološki apdejtovan. Uživala sam dok sam je slušala i mnogo mi je drago što je potpuno zasluženo dobila nagradu – kaže Nataša, koja je još pod utiskom radnje samog ostvarenja u kojem je igrala rame uz rame sa velikanom domaćeg glumišta Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem.

– Naš film Bez stepenika skreće pažnju na problem starijih ljudi u našem društvu. Suviše smo sebični i fokusirani na svoje potrebe, a osećanje požrtvovanosti i odgovornosti koje bi trebalo da imamo prema roditeljima i starijim rođacima, podređujemo sopstvenom konformizmu. Ovde je prikazano dvoumljenje jedne žene koja se pita da li da svog oca stavi u dom ili ne, a ima razloge i za i protiv. Ipak odlučuje da to uradi, što je negde razumljivo, ali u isto vreme potresno i tužno. Sjajna Đuzina gluma dovodila nas je do suza. Bio je izuzetno vitalan tokom snimanja, mada je istovremeno radio nekoliko poslova i nikad se nije žalio. Ipak, ja ne volim da pričam o ljudima posthumno. Bitno mi je da sam mu rekla što sam htela dok je bio živ. A bio je veliki gospodin – zaključuje Nataša.

Razgovarala: Jasmina Antonijević Milošević

Story.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*