Home » Sve vijesti » Nastavljena akcija “Klaster”: SIPA oduzima dokumentaciju iz fakulteta

Nastavljena akcija “Klaster”: SIPA oduzima dokumentaciju iz fakulteta

BRČKO – U nastavku akcije “Klaster” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno oduzimaju dokumentaciju iz jedne privatne visokoškolske ustanove iz Brčkog, saopšteno je iz SIPA.

“Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave”, navodi se u saopštenju.

Inače, oduzimanje dokumentacije vrši se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine istakli su da se izuzimaju studenstski dosijei, predmeti i dokazna građa.

“Iz Internacionalnog univerziteta Brčko izuzima se obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvata i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove. Nakon okončanja aktivnosti, izuzeta dokumentacija će u zakonskoj proceduri biti dostavljena Tužilaštvu BiH”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Nezavisne novine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*