Home » Sve vijesti » Milena Dravić danas proslavlja 75. rođendan (VIDEO)

Milena Dravić danas proslavlja 75. rođendan (VIDEO)

Milena Dravić rođena je na današnji dan 1940. godine. Legendarna je srpska i jugoslovenska filmska, pozorišna i televizijska glumica. Jedna je od najvećih filmskih diva Jugoslavije. Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu i Nagrade “Žanka Stokić”.

Često je igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima: Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Sekula se opet ženi, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Natalija iz Policajca sa Petlovog brda, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan.

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”. Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Nakon ogromnog uspjeha filma “W.R. Misterije organizma”, Milena je dobila ponudu da se slika za američko izdanje Plejboja, što je glatko i bez razmišljanja odbila.

Međutim, njene fotografije su ipak osvanule u tom časopisu budući da su se urednici 1965. bavili glumicama iza željezne zavese i objavljivali njihove slike. Između ostalih, tu je bila i Milenina slika u muškoj košulji.

Milena Dravić prvi put se udala za reditelja Vojislava Kokana Rakonjca sa kojim je bila u braku sve do njegove prerane smrti 1969. godine. Drugi brak joj je bio sa rediteljem Mladomirom Purišom Đorđevićem od koga se razvela nakon nekoliko godina zajedničkog života.

Na snimanju filma “Kako su se volele dve budale” upoznala je Dragana Nikolića, sa kojim počinje ljubavnu vezu.

U jednoj od pauza između snimanja 31. decembra 1972. otišli su u Opštinu Vračar i vjenčali se. Kuma im je bila Seka Sablić, a vjenčanje je prošlo bez fotografisanja. Nikolić, koji je tri godine mlađi od nje, postao je popularan tek dvije godine kasnije, sa jugoslovenskom hit serijom “Otpisani”.

(NN, dnevno.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*