Home » Politika » LUDAK ILI GENIJE? Cipras gura Grčku niz ekonomsku liticu, ili manipuliše EU da dobije šta želi!

LUDAK ILI GENIJE? Cipras gura Grčku niz ekonomsku liticu, ili manipuliše EU da dobije šta želi!

Cipras ne prihvata zlatno pravilo političkog opstanka u Evropi – ne ljutiti Angelu Merkel

Da li je premijer Grčke Aleksis Cipras ludi avanturista koji gura svoju zemlju niz ekonomsku liticu ili je političar brilijantnog uma koji manipuliše liderima Evropske unije kako bi dobio šta želi, pitanje je koje danas dominira svetskim medijima.

Nakon što je iznenada raspisao referendum na kojem će građani glasati o prihvatanju paketa uslova kreditora koji zapravo više ne postoji, Cipras je razbesneo svoje evropske partnere koji su, prilično iznenadjeni njegovim prkosnim potezima, brzo okončali pregovore.

Međutim, grčki premijer se ubrzo potom ponovo obratio ministrima evrozone pismom u kojem navodi da prihvata te uslove uz manje izmene, da bi potom napravio još jedan politički preokret kada je na nacionalnoj televiziji pozvao Grke da na referendumu zaokruže “ne”, uz obećanje da će zaštiti njihove plate i penzije.

Foto: AP
Foto: AP

Dakle, da li je Aleksis Cipras “politički ludak ili genije”? Da li je raspisivanje referenduma genijalan ili sulud potez – pita se i portal Politico.eu.

Ako Grci zaokruže “ne”, to će, kako Cipras očekuje, verovatno ojačati njegovu poziciju novim demokratskim mandatom što će kreditori teško moći da ignorišu. To će takođe umiriti antievropsku struju njegove Sirize i ugušiti unutrašnju pobunu, on će održati reč datu grčkom narodu da se bori protiv mera štednje i ostati na vlasti. Ako se ostvari ovaj scenario, Cipras će ispasti genije na domaćoj političkoj sceni, navodi portal.

Ako pak zaokruže “da”, Cipras može ponovo da se obrati kreditorima, opet sa novim demokratskim mandatom, da prihvati njihove uslove, a sačuva obraz i ostane na vlasti pod izgovorom da je to odluka naroda.
Sa druge strane, grčki ekonomski stručnjaci koji podržavaju mere štednje Ciprasa nazivaju “nesposobnim ludakom”.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Neimenovani grčki ekonomista ističe da njegovi potezi mogu biti genijalni po dobrobit njegove partije, kao i da poslednjih šest meseci on stavlja interese partije i ličnu reputaciju iznad dobre vladavine i grčkog naroda.
U svakom slučaju, Cipras bi sada morao da bude svestan u svojim proračunima da ga ostatak evrozone ne želi.

Oni sada, kako navodi BBC, u Berlinu, Madridu i Helsinkiju traže priliku da se reše ovog, za njih pomalo, problematičnog lidera i, ne želeći da stoje sa strane, pokušavaju da utiču na ishod referenduma. Tu igru, su, kako ocenjuje britanski radio, već igrali ranije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedno “ne” nemačke kancelarke Angele Merkel okončalo je političke karijere bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i grčkog lidera Jorgosa Papandreua, podseća “Blumberg”.

Očigledno, Cipras ne prihvata zlatno pravilo političkog opstanka u Evropi – ne ljutiti Angelu Merkel.

Pošto su nemački poslanici i javnost izgubili strpljenje, Cipras je shvatio da bi mogao biti sledeći i odluku o prihvatanju uslova kreditora prepustio narodu.Upitan nedavno da li će podneti ostavku ako referendum ne prodje kako očekuje, Cipras je rekao: “Nisam vezan za stolicu. Na ovom mestu samo voljom naroda. Tu volju poštovaću i ubuduće”.

Izvor:Kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*