Home » Sve vijesti » Krajiška i Hercegovačka kuća uskoro i u Beogradu i Novom Sadu

Krajiška i Hercegovačka kuća uskoro i u Beogradu i Novom Sadu

BANJALUKA – U planu je da se Krajiška i Hercegovačka kuća otvore u Beogradu i Novom Sadu, a u Banjaluka će sljedeće godine dobiti skraćena izdanja nekoliko beogradskih festivala i stalna gostovanja pozorišta “Atelje 212” i “Beogradskog dramskog pozorišta”.

 

Dogovoreno je ovo na sastanku  predstavnika Banjaluke, Beograda, Novog Sada i predstavnika Saveza opština i gradova RS.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke je rekao da je grad naVrbasu već pobratim sa Novim Sadom, te da je danas Skupština grada Banjaluka verifikovala povelju o pobratimljenju sa Beogradom.

“Prije svega naši građani sarađuju i naše veze su svestrane one su ljudske, porodične, privatne. Za RS najvažniji partner u svakom pogledu je Srbija”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je Novi Sad pomogao Banjaluci u pripremama za evropsku prijestonicu kulture.

“Ponudili smo da proširimo brendove Krajiške kuće, ali i Hercegovačke kuće, koju smo neovlašteno zastupali u ime Trebinja, i u Beograd i Novi Sad”, kazao je Radojičić.

Naveo je da je govora bilo i o otvaranju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, jer i Beograd i Novi Sad imaju ove “pametne” parkove.

Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, je rekao da će otvaranjem Krajiške i Hercegovačke kuće, stvoriti mogućnost da svi građani ovog grada koji su porijeklom iz RS, ali i oni koji nisu mogu da uživaju u ovim proizvodima.

“Razgovarali smo da i neki od beogradskih festivala koji se kod nas tradicionalno održavaju dobiju svoja skraćena izdanja u Banjaluci. Nažalost ove godine većina tih festivala se ne održava, ali to je dobra prilika da se pripremimo za sledeću godinu kako bi mogli građani Banjaluke mogli da vide nekoliko koncerata na primjer Jazz festivala ili sa Beer festa ilu neke filmove koji se prikazuju na Festu”, kazao je Vesić.

Dodao je da će u narednom periodu u Banjaluci gostovati dva beogradska pozorišta.

“Trudićemo se da uvek imamo nekoliko pozorišnih predstava ‘Ateljea 212’ ili ‘Beogradskog dramskog pozorišta’ u Banjaluci”, naveo je Vesić.

Istakao je da imaju u planu da Beograd dobije park “Republike Srpske”.

“Ideja je da taj park bude tako konstruisan da podseća na različite delove Republike Srpske”, zaključio je Vesić.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, rekao je da je dominantna tema ovog razgovora bila borba protiv virusa korona. “Razgovarali smo i o komunalnoj strukturi sva tri grada”, rekao je Vučević.

Nezavisne novine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*