Templates by BIGtheme NET
Home » Sve vijesti » Ko je kriv za osam hiljada hektara spaljene Hercegovine?

Ko je kriv za osam hiljada hektara spaljene Hercegovine?

 

Kako se ugasi jedan požar tako bukne drugi, pričaju mještani sela Orašje pa su sve više ubijeđeni da je vatru proteklih dana palio neko ko dobro poznaje teren. Porodica Krivoglav i dalje u šoku, od plamena su jedva spasli i kuću i gole živote.

“Ne znam, moguće i da pale ljudi ili je neko i plaćen to da radi, ne znam šta se dešava, ali se puno požara u malo vremena aktiviralo na ovome terenu. Znači nešto nije uredu”, rekao je Milan Krivoglav iz sela Orašja kod Trebinja.

Samo u ovoj godini Hercegovinom je haralo tridesetak požara, a većini je uzrok ljudski faktor. U policiji kažu da malo toga mogu da urade i lopticu vješto prebacuju na komunalne policajce.

Trebinjski inspektori kažu da su za vikend uspjeli da otkriju krivca manjeg požara na području sela Struići.

“Pripadnici komunalne policije su odmah izašli na lice mjesta sačinili uviđaj i konstatovali da je došlo do izbijanja požara koji je izazvan nesavjesnim paljenjem vatre od strane lica Lj.R. i tom prilokom je navedenom licu izrečen prekršajni nalog”, rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Trebinja Bojan Čvoro.

Ko je potpalio velike požare na zubačkom platou ili poslednji u selu Orašje ne zna se. Vjerovatno se nikada neće ni znati, jer ni za jedan veći požar do sada niko nije odgovarao. To najviše boli one koji su glave nosili u torbi. Vatrogasci pričaju da bi nekako podnijeli besane noći, plamen do dva metra i tropske temperature da imaju normalnu opremu za gašenje.

“To što imamo sredstava to su crijeva koja se razvlače po liniji, pucaju. Opremu bi trebalo obnoviti znači dosta bi opremu trebalo obnoviti što se tiče i ljudske opreme vatrogasaca i skuplje opreme što se tiče crijeva, ma svu ostalu opremu”, rekao je vatrogasac Saša Burani.

Ako se neko smiluje možda se vatrogasna oprema i obnovi ali izgorjeli djelovi Hercegovine teško će se obnoviti. Od nove godine do danas vatra je uništila skoro 8.000 hektara.

“Velike su materijalne štete sigurno, ali ekološka šteta se može porediti sa katastrofom”, rekao je Žarko Vučinić iz Centra za gazdovanjem Kršem.

Vatrena stihija zasigurno je narušila eko sistem regije, erozija zemljišta je ogromna, a vatra je iza sebe ostavila čisti krš. Stručnjaci kažu da u tim dijelovima Hercegovine više nema života.

ATV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*