Home » Kultura » Bileća- Premijera filma “Enklava”

Bileća- Premijera filma “Enklava”

U organizaciji Zavičajnog kluba Osvit, sinoć je u Bileći premijerno prikazan film “Enklava”, reditelja i scenariste Gorana Radovanovića.
Film je dobitnik nekoliko značajnih nagrada na filmskim festivalima u Srbiji i inostrantsvu, a ovih dana je i zvanični  srpski kandidat za nagradu Američke filmske akademije – Oskar.

Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji u malim izolovanim zajednicama – enklavama, tema su ove snažne i emotivne filmske priče. Iz ugla jedne usmaljene srpske porodice čiji su dani ispunjeni strahom, reditelj na neposredan način veliča univerzalnu poruku ljubavi, identiteta i opstanka. Glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić i  drugi, ali heroji priče su zapravo djeca iz srpskih enklava koja su doprinijela autentičnosti filma.

Goran Radovanović, reditelj i scenarista filma, kaže da je film snimljen za 33 dana, što je veoma malo za ovakvu vrstu priče, gdje su četiri dječaka, od kojih su dva glavna lika.

–  Imali smo mnogo životinja, puno eksterijera, 90 posto filma je snimljen u eksterijeru i puno kiše – kaže reditelj.

Vrijedne nagrade film je osvojio na festivalima u Moskvi, Montereju, Vrnjačkoj Banji, a najradosnija vijest stigla je ovih dana, jer je film nominovan za Oskara, za najbolji film na stranom jeziku u 2015. godini.

Radovanović kaže, da ne očekuju previše od ove nominacije, već da je dovoljno što je Srbija priznala da je ovo relevantna priča za nju kao državu, i dodaje, “što je meni mnogo važnije”.

Reditelj filma je porijeklom je iz Bileće, u čemu su organizatori prepoznali i njegove buduće potencijale.

Miodrag Hrnjez, predsjednik Osvita, kaže da ih raduje dolazak reditelja i premijera “Enklave” u Bileći. Bilećani se nadaju da će ova posjeta biti i početak eventualne saradnje i da bi Radovanovića rado ugostili da snima filmove.

Nakon Trebinja i Bileće, film će ovih dana premijerno biti prikazan u Gacku i Nevesinju.

(RTRS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*