Home » Sve vijesti » Bacate ove kesice u đubre? Kad vidite šta sve mogu da urade, čuvaćete ih kao zlato

Bacate ove kesice u đubre? Kad vidite šta sve mogu da urade, čuvaćete ih kao zlato

Kesice sa silikonskim gelom koje dobijamo uz kupovinu obuće obično završe u kanti za đubre, najčešće zato što verujemo da su ili beskorisne ili čak otrovne. Istina je da se unutra ne nalazi nikakav otrov već silicijum dioksid koji ne treba da se jede (zato je to i naglašeno na pakovanju) ali može i te kako da vam posluži u kući.

Evo nekoliko načina na koje možete da iskoristite ove kesice:

1. Stavite ih u ranac za trening

Poenta ovih kesica je u tome što upijaju višak vlage, pa će zato učiniti čuda u vašoj opremi za teretanu. Naime, bakterije se najbolje razmnožavaju u vlažnoj sredini, a budući da ove kesice smanjuju vlagu – biće značajno manje bakterija. A znate šta znači manje bakterija? Pa – manje neprijatnih mirisa!

2. Stavite ih u orman sa čistim peškirima

Silika gel će po istom principu sprečiti širenje vlage po čistim peškirima, pa će duže zadržati lep miris. Ovo je posebno dobar savet za one ljude kojima peškiri stoje u kupatilu, koja prirodno ima dosta vlage i pare.

3. Da vam brijač traje duže

Ako koristite brijače za jednokratnu u potrebu, i zaista ih bacate nakon te jedne upotrebe, onda ovo nije za vas. Ali, ako živite u državi Srbiji, onda verovatno brijač koristite dok totalno ne otupi – i upravo zato bi bilo dobro da ga čuvate u jednoj plastičnoj posudi koja se zatvara, zajedno sa dve kesice silika dela. Neće biti vlage i mnogo duže će da traje.

4. Spasite mobilni telefon

Čuli ste verovatno da telefon koji je upao u vodu može da se spase tako što se stavi u posudu sa pirinčem. Ne, taj pirinač neće privući male Kineze koji će tokom noći, dok vi udobno spavate, da vam ga poprave – već će upiti vodu. Istu stvar možete da postignete i sa nekoliko ovih kesica.

5. Sačuvajte novogodišnje ukrase

Kada budete pakovali novogodišnje ukrase i odlagali ih za sledeću godinu u kutiju obavezno ubacite i par ovih kesica. Tako će vaši ukrasi trajati duže i izgledaće kao novi!

6. Sačuvajte fotoaparat

Ako imate dobar fotoaparat, onda sigurno znate da mu je ovo vlažno vreme neprijatelj broj jedan. Rešenje je, naravno, baš u ovim kesicama! Nema potrebe da svoj aparat čuvate kod kuće i nikad ga ne iznosite jer se bojite vlage u vazduhu – samo dodajte nekoliko kesica u torbu u kojoj inače držite aparat i budite mirni.

7. Odmaglite šoferšajbnu

Vozači najčešće luduju u ovo doba godine, jer stakla magle kao luda. Da sve bude još gore, morate da sačekate desetak minuta da ventilacija odradi svoje pa da sa magla skloni, kako biste mogli da vozite. Za to vreme biste već stigli na posao autobusom! Zato već danas ispod stakla postavite tri do četiri ove kesice, koje će sprečiti maglenje.

8. Sačuvajte fotografije
Stare fotografije vremenom propadaju, što je zaista tužno jer, za razliku od ovih elektronskih, zaista bude neki osećaj nostalgije. Srećom, magične kesice su i u ovom slučaju pravi spas. Ubacite par kesica u kutiju u kojoj držite fotografije i ne brinite – vlaga im neće moći ništa.

9. Spasite šminku

U neseseru u kom držite šminku obavezno bi trebalo da imate i jednu ovakvu kesicu, koja će upiti sav višak tečnosti i spasiti vaše praškaste proizvode, kao i one u kamenu.

10. Otarasite se mirisa starih knjiga

Prvo i pre svega da se razumemo – miris starih knjiga je jedan od najlepših mirisa na svetu i totalno ne bi trebalo da želite da ga se otarasite. Ali, mi ne osuđujemo – ako ste čudak koji ne voli ovakve mirise, onda jednostavno ubacite knjigu u kesu punu silika gela i ostavite da odstoji preko noći. Sutra neće više biti onog divnog mirisa.

(24sata)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*