Templates by BIGtheme NET
Home » Sve vijesti » Brašno SKUPLJE do kraja godine, evo koliko će koštati hleb

Brašno SKUPLJE do kraja godine, evo koliko će koštati hleb

Zbog poskupljenja pšenice na svetskoj berzi, brašno će u Srpskoj do kraja godine poskupeti za 20 do 30 odsto, što znači da bi cena vreće od 25 kilograma mogla da skoči za tri do 4,5 KM.

Image result for hleb pekara

Kako kažu u Udruženju mlinara RS, tona pšenice na svetskom tržištu trenutno košta 170 evra, što je za 20 odsto više nego lane.

– Zbog poskupljenja pšenice i činjenice da će zbog suše dobar deo roda ove žitarice završiti kao stočna hrana, procenjujemo da bi brašno u Srpskoj do kraja godine moglo da poskupi za 20 do 30 odsto. Džak od 25 kilograma trenutno u proseku košta 15 KM. Naravno da cena ove namirnice neće preko noći otići za pomenuti iznos, nego će u periodu koji nam predstoji postepeno rasti. Još je teško precizirati u kojem će iznosu tačno poskupeti brašno, ali njegova cena sigurno neće ići dole. S druge strane, kad brašno poskupi, za očekivati je da skoče i cene pekarskih proizvoda – ističe predsednik ovog udruženja Zoran Kos.

Koga će pogoditi više cene?

Pekari poručuju da će, u slučaju da brašno poskupi, cene njihovih proizvoda porasti za deset do 20 odsto.

Njegoslav Zagorac, vlasnik bijeljinske pekare „Bodaxco“ i član Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije RS, ističe za “EuroBlic” da pekari ove regije već sedam-osam godina nisu menjali cene proizvoda.

– Međutim, ovaj put nećemo moći da ignorišemo poskupljenje brašna, tako da bi cene mogle da odu za deset do dvadeset odsto. To znači da će vekna hleba od 600 grama, koja trenutno u proseku košta jednu KM, poskupeti za deset do 20 pfeniga. S druge strane, proizvodnja bijeljinskih pekara najzastupljenija je na tržištu RS. – Ističe Zagorac.

U udruženjima potrošača kažu da je bilo za očekivati da će zbog suše cene hrane u Srpskoj otići gore, ali da se ne može zanemariti činjenica da je reč o značajnom udaru na standard građana.

– Problem je što poskupljuju osnovne životne namirnice, koje moraju da kupuju svi građani. Poskupljenja će posebno opteretiti ljude koji su ionako jedva preživljavali, a kojih nije malo – ističu u ovim udruženjima.

Meso poskupljuje početkom 2018.

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, ističe da su u okruženju u porastu i cene kukuruza.

– To će se, naravno, negativno odraziti na domaće proizvođače. Tako ćemo u naredna dva-tri meseca obarati cene, da bismo se rešili što više stoke, jer će hrana za nju biti preskupa, pa bismo bili na gubitku. Međutim, početkom naredne godine, kada ne bude tolika ponuda, kilogram žive vage bi mogao da poskupi sa četiri na šest KM – ističe Maljčić.

Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*