Home » Uncategorized » U RS će biti instalisano 100 stacionarnih radara, sedam na području PU Trebinje

U RS će biti instalisano 100 stacionarnih radara, sedam na području PU Trebinje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je danas da bi od srijede, 1. septembra, trebalo da počne sa radom stacionarni radarski sistem na području grada Banjaluka koji će vršiti evidentiranje prekršaja nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova.

Na području grada Banjaluka sa radom će početi devet stacionarnih radara na sljedećim lokacijama:

– Krfska ulica

– Ulica Mladena Stojanovića

– Ulica Knjaza Miloša (raskrsnica sa Bulevarom Milutina Milankovića)

– Ulica put srpskih branilaca

– magistralni put M-I 101, mjesto Karanovac

– magistralni put M-I 101, mjesto Zalužani

– magistralni put M-I 108, mjesto Piljagići

– magistralni put M-I 108, mjesto Dragočaj (raskrsnica Ramići – Dragočaj)

– magistralni put M-I 108, Ulica Rade Radića, mjesto Zeleni vir.

Stacionarni radarski sistem ima sljedeće mogućnosti:

– automatska detekcija brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometra na čas u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku;

– detekcija nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova;

– prepoznavanje registarskih oznaka za sva vozila u dolasku i odlasku;

– nadzor i snimanje;

– automatski prenos podataka i slično.

Iz MUP-a podsjećaju da je u okviru projekta “Unapređenje bezbjednosti saobraćaja upotrebom radarskih uređaja i primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima” izvršena nabavku 100 stacionarnih radara i 10 presretača.

Stacionarni radari su u postupku postavljanja i instaliranja na području cijele Republike Srpske, a u skladu sa analizom stanja bezbjednosti saobraćaja i izvršenim procjenama definisana je raspodjela i dinamika instaliranja: PU Banjaluka – 25 stacionarnih radara, PU Bijeljina – 12, PU Prijedor – 10, PU Istočno Sarajevo – 9, PU Doboj – 12, PU Zvornik – 8, PU Trebinje – 7, PU Foča – 6, PU Gradiška – 6 i PU Mrkonjić Grad – 5 stacionarnih radara.

U saopštenju se napominje da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa poginulim licima, a da jedan od ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jeste manje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja.

Sve prekršaje koji budu snimljeni stacionarnim radarskim sistemom od 01. septembra godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će obrađivati centralizovano u Policijskoj stanici za obradu prekršaja koja će obavještenja o počinjenom prekršaju uz prekršajni nalog dostavljati na kućnu adresu vlasnika vozila.

– Apelujemo na građane da poštuju postojeće saobraćajne propise i da vožnju svog motornog vozila prilagode propisanim ograničenjima brzine kretanja i uslovima na putu – ističe se u saopštenju MUP-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*