Templates by BIGtheme NET
Home » Uncategorized » Tvrđava Strač iznad Trebinja nije zaštićeno kulturno dobro!

Tvrđava Strač iznad Trebinja nije zaštićeno kulturno dobro!

 

Tvrđava s koje je režiser uzeo kamen za izgradnji Andrićgrada nije zaštićeno dobro, saopštilo Ministarstvo kulture BiH

Emir Kusturica, tvrđava Strač, Trebinje, zaštićeno dobro, kamen, Andrićevgrad

Tvrđava Strač iznad Trebinja, zbog čijeg rušenja su se pobunili građani Trebinja, nije zaštićeno kulturno dobro, saznaje Kurir odluku Ministarstva kulture BiH.

Prema saznanjima Kurira, Ministarstvo je proslavljenom režiseru Emiru Kusturici, koji je rasuto kamenje od zida koristio za izgradnju Andrićgrada, dostavilo dokument u kojem se navodi da ta tvrđava nikada nije bila na spisku zaštićenih dobara.

– Tvrđava Strač nije bila upisana u registar dobara BiH, ne nalazi se na listi zaštićenih objekata niti objekata za koje je pokrenuta peticija da budu zaštićeni – napisali su iz Ministarstva.

Emir Kusturica je ovo saopštenje prokomentarisao rečima:

– Sad kad vidim, žao mi je što sam čašu vode zatražio od tih demonstranata! Ovaj papir koji držim u ruci govori jasno o dve stvari – prva je da to nisu spomenici kulture, nego puki građevinski materijal, i drugo, da je nevolja s kojom se srećemo u gradnji Andrićgrada izazvana prirodom te gradnje. U toj istorijskoj scenografiji neophodno je da budemo uverljivi, a to možemo samo sa starim kamenom. Srećna okolnost je što naš narod nije jednoobrazan. Sada se javljaju ljudi iz svih krajeva Hercegovine i nude stari kamen. To je srećna okolnost. Mislim, da sam pozvao Beč i od njih tražio stari kamen, lakše bih ga dobio.

Podsetimo, Kusturica je dobio dozvolu da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta u Andrićgradu, koji će mu poslužiti za snimanje filma. Građani Trebinja su se pobunili protiv ovoga jer je, kako su istakli, reč o zaštićenim kulturnim dobrima.

Sve ostaje državi

Kusturica je nakon hajke kojoj je bio izložen rekao da je njegova namera bila da kamen s tvrđave kraj Trebinja, koja je ionako u lošem stanju, ostane u Andrićgradu kao spomenik države. Pošto je ceo projekat pod državnom koncesijom, kad ona istekne, grad će biti u vlasništvu države.

izvor: (kurir)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*