Home » Hronika » Izvještaj tužilaštvu protiv bivšeg v.d. direktora ЈP Nikola Tesla

Izvještaj tužilaštvu protiv bivšeg v.d. direktora ЈP Nikola Tesla

Službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su izvještaj Specijalnom tužilaštvu protiv lica čiji su inicijali V. D. zbog osnova sumnje da je kao vršilac dužnosti direktora Јavnog preduzeća “Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Zamjenik načelnika Uprave kriminalističke policije Nedeljko Lubura rekao je da se navedeno lice tereti da je ova krivična djela počinilo od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine i na taj način omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi pravnom licu “Nikola Tesla GMBH” Keln od 500.175 KM.

“Nikola Tesla GMBH’ Keln otvorena je preko preduzeća ‘Nikola Tesla’ Banjaluka”, naveo je Lubura.

On je naglasio da je MUP raspisao potragu za navedenim licem i rad na ovom predmetu se nastavlja. Lubura je dodao da Uprava kriminalističke policije nije upoznata gdje se navedeno lice nalazi, niti je bilo ko sa njim na bilo koji način uspostavio kontakt.

Šef Јedinice za privredni kriminalitet Predrag Ždrale pojasnio je da je V.D. protivpravnu imovinsku korist steklo tako što je po projektu “Elektromobil” izvršilo isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio obavezom izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna ispuniti preuzete obaveze.

“Na taj način uzrokovao je štetu u vidu prekomjerne zaduženosti i izglednih tužbi po osnovu neizmirenih potraživanja poslovnih subjekata, od čega su potraživanja obezbijeđena mjenicama u visini od 706.000 KM, a preduzeću ‘Nikola Tesla’ Keln ostvario imovinsku korist od 500.000 KM”, rekao je Ždrale.

On je dodao da je poslovnom prevarom izvršen dalji transfer novca tako da ukupan iznos štete iznosi više od 1,1 milion KM.

“Bilo je i transfera novca i zaključenih ugovora koje ‘Nikola Tesla GMBH’ nije ispunio, a obaveze je preuzeo i mjenično obezbijedio ‘Nikola Tesla’ Banjaluka”, rekao je Ždrale.

Prema njegovim riječima, V.D. je bio odgovorno lice u oba pravna lica, a protivno Statutu i odluci Vlade kao većinskog vlasnika “Nikole Tesle” iz Banjaluke osnovao istoimeno preduzeće u Njemačkoj, čiji je “Nikola Tesla” iz Banjaluke stoodstotni vlasnik sa osnivačkim ulogom od 25.000 evra

RTRS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*